Klienti mu peníze svěřovali, protože jim sliboval vysoké zúročení. Soud začal už loni v létě a kvůli množství svědků a poškozených potrvá ještě dlouho. Dostál požádal o propuštění v vazby, Vrchní soud však nedávno rozhodl, že na svobodu nepůjde.

Sliby a výmluvy

Včera u soudu vypovídal muž, který Dostálovi svěřil 1,375 milionu korun. V roce 2012 se prý u obžalovaného informoval na situaci jeho společnosti „Bylo mi řečeno, že vše je v pořádku, firma běží a vklady jsou pojištěné stejně jako u bank," řekl svědek. Když chtěl své výnosy, dostal slib, že mu peníze přijdou v „nejbližší době".

„Ubezpečovali mě o tom opakovaně. Byl jsem u nich asi pětkrát nebo šestkrát," vypověděl muž. Jednal prý jak s obžalovaným, tak s jeho synem. Podle svědka se nejdříve vymlouvali na problémy s Českou národní bankou, pak na to, že se peníze zdržely v zahraničí.

V té době však už byla Dostálova společnost ve velkých potížích a měla problémy s výplatou úroků .

Aldona a Germael

Dostál podle obžaloby vybíral od klientů vklady a sliboval, že je bude ročně úročit 25 až 45 procenty. K takovému podnikání však neměl oprávnění a podle žalobce navíc věděl, že závazky nemůže dlouhodobě plnit.

Nejdříve podnikal prostřednictvím firmy Aldona a později Germael SE. Problémy s výplatou úroků a vkladů měla firma od začátku roku 2012, proto oznámila, že klienti získají své peníze ke konci března 2013.

Klienti Dostálovi svěřovali částky od desítek tisíc po miliony korun. Někteří kvůli vidině vysokého zhodnocení dokonce prodali nemovitosti nebo si na vklad vzali půjčku.

Peníze jsem dostal

Podle obžaloby muž vklady bez dalšího zhodnocování vyplácel jiným klientům, kteří o výplatu požádali včas, nebo je jako půjčky či investice poskytoval lidem a firmám, kteří je však nezhodnotili ani nesplatili.

Někteří klienti dnes o Dostálovi mluví smířlivě. „Když jsem chtěl vybrat peníze, další den jsem je měl," uvedl jeden z nich. Své příbuzné a známé, které jeho finanční transakce zaujaly, však prý vždy upozorňoval, že je spravuje „dědek, který sedí v kanclu s mobilním telefonem".

Měsíc svobody

Dostál soudu řekl, že v minulosti zdědil pět milionů amerických dolarů, které postupně investoval. „V roce 2008 činila hodnota investic 80 milionů dolarů, tedy 1,6 miliardy korun," řekl obžalovaný. Jeho klienty prý ze začátku byli členové rodiny a kamarádi, později lidí postupně přibývalo. „Proč nedat lidem vydělat, nebyl v tom žádný záměr se obohatit," řekl soudu.

V roce 2012 ho prý kontaktovali neznámí muži vydávající se za bývalé pracovníky bezpečnostních složek, kteří ho varovali, že bude mít potíže s výplatou výnosů. „Potom mi bylo jasné, že musím udělat určitá opatření," uvedl Dostál.

Rozhodl se tedy skončit s investováním peněz a klienty vyplatit. To se mu však prý nepodařilo, protože skončil ve vazbě. „Klienti do 30. září 2012 byli vypláceni, ty ostatní už vyplatit nešlo," řekl obžalovaný.

Soudu už loni sdělil, že peníze jsou bezpečně uložené, odmítl však sdělit kde. „Potřebuji měsíc svobody, aby se peníze objevily," řekl Dostál. Na svobodu se však hned tak nedostane. protože Vrchní soud nedávno rozhodl, že jeho vazba potrvá.