Okresní soud v Trutnově začal rozplétat krkonošskou kauzu, ve které jsou obviněni úředníci z maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Nad bývalým vedoucím odboru výstavby MěÚ ve Špindlerově Mlýně Petrem Kupcem a referentkou Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Janou Svobodovou nyní visí v případě prokázání viny hrozba až pěti let strávených ve vězení. Oba úředníky státní zástupkyně viní, že v rámci své profese umožnili, aby v rozporu se špindlerovským územním plánem nechala v roce 2012 investorská firma Hawk Real vybudovat apartmánový komplex namísto původně plánovaných rodinných domů. Někdejší vedoucí odboru výstavby ve Špindlerově Mlýně vydal územní rozhodnutí a stavební povolení na rodinné domy, u nichž bylo zřejmé, že půdorysná plocha každého je o 75 metrů čtverečných větší než 150 metrů, které toleruje vyhláška k územnímu plánu města. Referentka krajského úřadu nereagovala na množící se stížnosti a podněty, neprozkoumala je a stavba byla v roce 2014 zkolaudována.

U Medvědína stojí místo rodinných domů apartmány. Začal soud s úředníky

Místo dvou původně plánovaných nadzemních podlaží a tří bytových jednotek stojí teď u Medvědína domy pětipodlažní. Disponují osmi bytovými jednotkami, které investoři již prodali nebo prodávají. Jak státní zástupkyně uvedla v obžalobě, úředníci svou nedbalostí umožnili, aby si investoři vydělali o 14 milionů korun více, než by dostali za objekty v původní verzi.

Na výstavbu apartmánových domů namísto rodinných upozornil někdejší šéf investic společnosti ČEZ Vladimír Schmalz, který v sousedství nových domů vlastní svůj objekt. Schmalz již během výstavby požadoval zastavení prací.

Podle spisu bývalý vedoucí odboru výstavby ve Špindlerově Mlýně Petr Kubec zanedbal svou povinnost. Neposoudil, zda je stavba v souladu s územním plánem a vydal pro ni stavební povolení. Poté schválil několik změn staveb před dokončením. Petr Kubec se vinen být necítí a u soudu uvedl, že se stavbou od začátku nebyl žádný problém. „Za investory požádal Zbyněk Cejnar (stojí za investorskou firmou Hawk Real se svým společníkem Alexandrem Seidlem, bývalým vlastníkem vrchlabské nemocnice – pozn. red.) během budování o změnu stavby před dokončením, předložil dokumentaci i vyjádření dotčených orgánů," řekl úředník, který při jedné z kontrolních prohlídek schválil, že v půdních prostorách vznikne mezonetový ateliér, či například umožnil vikýře. „Neviděl jsem důvod, proč by to tak nebylo," řekl Kubec a dodal, že změny zapsal do stavebního deníku. Nedokázal odpovědět na to, proč mají objekty větší podlahovou plochu, než umožňuje územní plán. „Nepovoloval jsem více než tři byty, půdní prostor se pouze změnil na pobytové místnosti," uvedl úředník, který z funkce vedoucího stavebního odboru odešel v lednu 2014 v době, kdy objekty byly ve fázi hrubé stavby.

Obžalovaná úřednice Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Jana Svobodová řekla, že vůbec nechápe, z čeho se má u soudu zpovídat. Případnou vinu přisuzovala špindlerovskému stavebnímu úřadu. „Stavební úřad je prvoinstanční orgán, který má mít přehled. My jsme neměli v ruce žádné důkazy, nebylo o čem rozhodovat. Dostali jsme jen sdělení o změnách, které nemá žádnou právní váhu," řekla krajská referentka u soudu.

Ke kauze vypovídala i řada svědků. Jeden z nejdůležitějších, Vladimír Schmalz, jenž je hlavním iniciátorem všech podnětů a stížností, se však včera ze soudního jednání omluvil. Líčení bylo odročeno. Další svědky, například i dva právníky, soudkyně pozve na 27. února.