Okresní soud v Hradci Králové ve středu zamítl žalobu, kterou se Petira domáhal omluvy a stažení tiskové zprávy, v níž tehdejší vedení kraje před dvěma lety informovalo o jeho odvolání z funkce a odůvodňovalo je manažerskými pochybeními.

Právě tato tisková zpráva se stala důvodem žaloby. „Pokud by zůstalo jen u toho, že byl odvolán, neměl by důvod podávat žalobu,“ řekl Petirův advokát Martin Hampl. Kraj podle něj Petirovi nesdělil důvody odvolání, manažerské chyby zmínil až v tiskové zprávě, kterou převzala média a která prý Petirovi způsobila velkou újmu. „Kvůli tomu je nyní bez práce a je osobou téměř nezaměstnatelnou, protože případní zaměstnavatelé z této zprávy vycházejí,“ uvedl Martin Hampl.

Právník Ladislav Baše, který ve sporu zastupoval kraj, odmítl, že by tisková zpráva způsobila Petirovi újmu, a žádal, aby soud žalobu zamítl. Podle jeho slov Petira nezajistil včas roční účetní závěrku, nakoupil příliš drahou elektroniku a trpěl ve vedoucí funkci ženu, která šikanovala zaměstnance.

Ilustrační foto
Bývalý šéf Barevných domků u soudu neuspěl

Petirův obhájce vysvětlil, že týdenní zpoždění roční závěrky způsobila nemoc dvou účetních a ředitele Petiry. „Podobná pochybení se řeší důtkou nebo odebráním osobního ohodnocení, nikoli odvoláním,“ zdůraznil.. Podle něj kraj žádné Petirovo pochybení neprokázal.

Soudce Milan Plhal se však přiklonil na stranu kraje. „Skutky uvedené v tiskové zprávě nemohou zasáhnout osobu žalobce,“ řekl a dodal, že Petira se manažerských pochybení dopustil, protože personální situace na jeho pracovišti byla napjatá.

„S rozsudkem spokojeni být nemůžeme a podáme odvolání,“ řekl novinářům Martin Hampl. Odvolávat se budou i v případě žaloby, kterou Petira podal proti svému odvolání a kterou soud zamítl na začátku ledna.

Soud však nepřiznal kraji náhradu nákladů, protože krajský úřad nevyužil služeb svých právníků, ale pověřil svým zastupováním advokátní kancelář.

Barevné domky Hajnice
Ředitel Barevných domků končí. Vedení kraje ho odvolalo!