Komisař zahájil trestní stíhání těchto osob a obvinil je ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Uvedené trestné činnosti se všichni obvinění podle policistů dopouštěli formou spolupachatelství, zčásti dokonaného a zčásti ve stádiu pokusu, 39 letý obviněný rovněž i zčásti samostatně.

"Obviněným je kladeno za vinu, že od roku 2012 do současné doby společně pěstovali v budově zemědělské usedlosti ve Starém Rokytníku na Trutnovsku rostliny konopí. Za tímto účelem si v objektu zřídili tzv. indoor pěstírnu, která se skládala z místností pro pěstování rostlin a dále z prostor užívaných jako tzv. přípravna. Velkou část drogy pěstovali na prodej, kdy hlavním odběratelem marihuany byl občan Polska, část pro svoji potřebu. Devětatřicetiletý muž měl podle zjištění navíc pěstovat konopí i na dalších místech v Trutnově, a to již od roku 2008. V následujících letech z něho chemickou cestou podle obvinění poté vyráběl extrakt, tzv. „fénixovy slzy“, který buď prodával nebo poskytoval dalším osobám," upřesnila policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Dodala, že v rámci domovních prohlídek policisté mimo jiné. zajistili kompletní vybavení zmíněné indoorové pěstírny (osvětlení, vytápění, filtraci atd.), kde se nacházelo celkem 183 ks rostlin konopí v rané fázi růstu, a dále celkem 150 ks rostlin se znaky konopí ve vysoké fázi květenství o výšce cca 180 cm, včetně 28 ks řízků rostliny. Další pěstírnu s cca 150 rostlinami konopí zajistili při domovní prohlídce v Trutnově. Uvedenou trestnou činností měli obvinění předběžně způsobit škodu velkého rozsahu, tedy nejméně 5 milionů korun (jedná se o pravděpodobný zisk z prodeje drog). Pokud se prokáže jejich vina, hrozí jim trest odnětí svobody od 8 do 12 let. O tom, zda budou obvinění stíhání vazebně, bude ve středu 27. září rozhodovat soud.