Podnapilý sedmdesátník dostal jednoho loňského srpnového večera dlouhý záchvat vzteku, který si vybíjel tak urputně, že to málem skončilo tragicky.

Jeho sousedé nejdříve slyšeli, jak někomu nadává, a pak se sami stali účastníky dramatu. Později vypověděli, že sušili seno, a když manželka odcházela domů, viděla Jansu, jak mlátí do cizího auta a křičí: „Ty svině policajtská!“ Pak začal ničit litinový kříž na pískovcovém podstavci, který stál poblíž, a navíc rozkopal sousedům ohradník pro ovce. Když ho žena napomenula, napadl ji a praštil tak silně, že upadla.

Její manžel, který je přibližně stejného věku jako obžalovaný, přiběhl s vidlemi, aby ji bránil. „Chtěl jsem ho násadou vytlačit pryč,“ řekl u soudu. Podle něj byl Jansa doslova „zběsilý“. Žena si všimla, že má útočník v ruce nůž a manžela varovala, jenže už bylo pozdě.

„Leželi jsme na zemi, on byl nade mnou a já jsem zjistil, že krvácím,“ uvedl manžel. V té chvíli žena rychle zareagovala a útočníka z ležícího muže strhla. Jansa ještě stačil zlomit násadu vidlí, ale pak už jeho řádění učinil přítrž policista ze sousedství, právě ten, kterému krátce předtím nadával.

Zraněný muž utrpěl bodnou ránu, při níž nůž pronikl až do plic, a musel pro něj přiletět záchranářský vrtulník. „Jeho smrt byla odvrácena pouze včas poskytnutou urgentní lékařskou pomocí,“ uvedli soudci.

Ilustrační fotografie.
Na podmínku nedbal. Kradl dál. Teď mu hrozí tři roky za mřížemi

Napadená žena tak vážné zranění jako její muž neutrpěla, o to horší jsou psychické následky, které na ní sousedův zběsilý útok zanechal. Její duševní stav je tak špatný, že jí lékaři nedoporučili, aby se svým svědectví vystoupila u soudu, protože by se jí mohlo přitížit.

O tom, jak ženu sousedův útok zasáhl, vypovídala u soudu její dcera. Řekla, že její matka bývala společenská a veselá. Od incidentu se však bojí chodit mezi lidi, je nervózní a lítostivá. Podepisuje se to prý i na jejím vztahu k rodině. „Moje matka je teď úplně jiný člověk,“ řekla soudcům dcera.

Musí uhradit téměř 390 tisíc korun

Soud uznal Jansu vinným z výtržnictví, poškození cizí věci, z těžkého ublížení na zdraví a pokusu o vraždu. Trest by si měl odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Navíc soud rozhodl, že se musí podrobit protialkoholnímu léčení a je povinen zaplatit napadeným manželům 290 tisíc korun. Musí také nahradit majetkovou škodu Všeobecné zdravotní pojišťovně ve výši téměř 81 tisíc korun, pojišťovně Kooperativa 14 tisíc a městu Lázně Bělohrad 1500 korun.

Rozsudek zatím nenabyl právní moci, protože obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu.

Ilustrační foto
Za loňské usmrcení cyklisty hrozí řidičce tři roky za mřížemi