Sledovali auto, které před nimi uhánělo. Najednou z něj vylétlo cosi černého. Předmět skončil v příkopě, jenže Škoda Octavia se valila dál.

Na konci minulého týdne se do takovéto honičky pustili celníci u hraničního přechodu Královec.

Tady je totiž místo, kudy výrobci pervitinu rádi pašují z Polska medikamenty nutné k výrobě nejpopulárnějšítvrdé drogy v Česku. Což se nakonec potvrdilo i v tomto případě…

„Automobil s dvoučlennou českou osádkou nereagoval na světelné ani zvukové signály k zastavení a vysokou rychlostí ujížděl přes obec," popsala tisková mluvčí Celního úřadu Královéhradeckého kraje Martina Kolinská. „Během divoké jízdy stačil jeden z mužů vyhodit z okýnka batoh, ve kterém celníci následně objevili 648 tablet lékuAcatar, který se zneužívá k výrobě pervitinu."

Vůz asi po dvou kilometrech rychlé jízdy za železničním přejezdem málem sjel do příkopu, a to donutilo povedenou posádku zastavit.

Celníci pak zadrželi dva Čechy (i když se znovu snažili zmizet) jednomu bylo třiadvacet let, druhý byl o rok starší. Jeden měl u sebe marihuanu, navíc se po zkoušce ukázalo, že řidič je pod vlivem pervitinu.

„Celníci léky zajistili a případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami, za který hrozí trest v délce jednoho až pěti let nebo peněžitý trest," oznámila Kolinská.

Celkem už letos našli u pašeráků 25 tisíc tablet na výrobu pervitinu.