Podle kriminalistů jsou 37letý muž a 52letá žena podezřelí z maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Hrozí jim až pětileté vězení.

„RODINNÉ DOMKY" 
SE VÝRAZNĚ ZVĚTŠILY

„Oba jsou obviněni, že v postavení úřední osoby umožnili, aby v rozporu s územním plánem města Špindlerův Mlýn stavební firma vybudovala apartmánový komplex sestávající ze dvou vzájemně propojených bytových domů," informovala policejní mluvčí Ivana Ježková.

Díky tomu investor při prodeji nemovitosti získal o 14,2 milionu korun více.

Bývalý vedoucí odboru výstavby Městského úřadu Špindlerův Mlýn podle kriminalistů špatným a protizákonným úředním postupem povolil výstavbu dvou domů v lokalitě Medvědín na místě, které bylo určeno pro zástavbu samostatnými rodinnými domy.

Podle územního plánu měly tyto domy mít maximálně dvě nadzemní podlaží, tři bytové jednotky a půdorysnou plochu nejvýše 150 metrů čtverečních. Skutečnost se však od plánu výrazně lišila.

„Vedoucí odboru výstavby vydal územní rozhodnutí a stavební povolení na rodinné domy, u kterých bylo zřejmé, že půdorysná plocha každého je o 75 metrů čtverečních větší, než povoluje územní plán města," upozornila policejní mluvčí.

Po vydání stavebního povolení navíc investor nechal pozměnit projektovou dokumentaci a na místě začal stavět dva propojené pětipodlažní bytové domy, každý se čtyřmi bytovými jednotkami a dalšími prostory.

REFERENTKA ŽÁDNÉ STÍŽNOSTI NEŘEŠILA

„I tento postup, který byl zcela v rozporu s územním plánem města Špindlerův Mlýn i vydanými územními rozhodnutími a stavebními povoleními, bývalý vedoucí odboru výstavby Špindlerův Mlýn stavebníkovi zlegalizoval, když mu v rozporu se stavebním zákonem povolil provést tyto změny jako změny staveb před dokončením," uvedla Ivana Ježková.

Podezřelé stavby neušly pozornosti, a tak na stavebníka začaly přicházet stížnosti a podněty. Referentka Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, která měla záležitost vyřešit, však nezákonná rozhodnutí stavebního úřadu nepřezkoumala a o podnětech nerozhodla. Domy tak mohly být povoleny do užívání.

Obvinění jsou stíháni na svobodě.