Recidivista opakovaně upadá do nežádoucí situace, typicky do nemoci, závislosti nebo zločinu. Klasickým případem je čtyřicetiletý muž z Liberce, kterému policisté dali přezdívku Šatnář. Poslední vězení opustil v červu a v minulém týdnu se vydal na prohlídku Turnova. Ale jak ze seriálu s kriminálním radou Vacátkem, odhalení netrvalo dlouho.

„Minulou středu vnikl do firmy Dias v Přepeřské ulici zloděj, který tady nepozorovaně odcizil v šatnách z peněženky jednoho zaměstnance 1750 korun. Pachatel využil toho, že se poškozený sprchoval a v té době mu prohledal oblečení, kde peněženku objevil," připomněl mluvčí policie Petr Kmínek.

Dotyčný už má na kontě 22 záznamů o krádežích v šatnách, takže jeho dopadení bylo jen otázkou času. Recidivista si zřejmě nemůže pomoct a opět chyboval. Kolem firmy Dias se totiž potloukal znovu. „Po předchozí krádeži si vedení firmy pečlivě prohlédlo záznamy z bezpečnostních kamer a okamžitě poznalo, že právě on neměl v jejich budovách co pohledávat. A že se nejspíš jedná o hledaného zloděje. S jeho podobou seznámili podřízené, kteří ho, jakmile se u firmy znovu ukázal, sledovali a pak přivolali policisty. Ti hned věděli, s kým mají tu čest," doplnil Kmínek.

Následovalo rychlé sdělení podezření z přečinu krádeže a Liberečanovi nyní nově hrozí až tři roky v base.