Alois Krul vedle potvrzené tříleté podmínky zároveň nesmí stejnou dobu pracovat jako gynekolog a porodník. Lékařovo odvolání proti zářijovému rozsudku okresního soudu v Trutnově krajský soud zamítl. Rozsudek se tak stal pravomocným.

Případ se stal 1. srpna 2011 v porodnici Česko-německé horské nemocnice Krkonoše. Tehdy 84letý Krul podle okresního soudu před porodem špatně odhadl váhu novorozence a místo císařského řezu nesprávně zvolil spontánní porod. Jeho hlavní pochybení podle soudu spočívalo v tom, že před porodem ke zjištění váhy plodu nepoužil ultrazvuk.

Spontánní porod se kvůli velikosti plodu, který měl 5,16 kilogramu, nedařil. Nakonec lékaři nezbylo než spolu s dalším lékařem plod vytáhnout násilně. Dítě při porodu zemřelo. Krulovi za trestný čin usmrcení z nedbalosti hrozilo až šest let vězení.

Lékař, který v té době byl zaměstnancem nemocnice, vinu odmítal. U soudu tvrdil, že plod měl abnormálně zvětšené břicho, v kterém měl litr vody. Ani při císařském řezu by se podle něj porod nedařil.

„Paní přišla k porodu s kontrakcemi, hlavička postupovala, šlo to normálně. Ultrazvuk byl zbytečný," hájil se Krul. A řekl, že díky své devětapadesátileté praxi měl dostatek zkušeností na to, jaký druh porodu zvolit.

To však trutnovský soud odmítl a podivil se, proč Krul neprovedl ultrazvuk v situaci, kdy rodička měla váhový přírůstek 27 kilogramů.

Okresní soud se případem zabýval dvakrát. Již letos v březnu Krula potrestal dvěma lety vězení s tříletým podmíněným odkladem. Odvolací krajský soud ale odsuzující verdikt nad porodníkem zrušil a případ s požadavkem na doplnění důkazů vrátil k prvoinstančnímu soudu, který v září potvrdil svůj první verdikt. Ten nyní posvětil i krajský soud.

(čtk, zr)