Při zřícení nákladní lanovky k chatě Bumbálka zahynul osmatřicetiletý muž a další čtyři lidé se vážně zranili. Hlavní líčení loni v dubnu skončilo verdiktem o vině provozovatele lanovky Miloslava Jirmana, ale soud se rozhodl ho nepotrestat. Přihlédl k tomu, že významné zavinění bylo na samotných pasažérech lanovky. Ti věděli, že zařízení k přepravě lidí neslouží a přesto na lanovku, která se s nimi pak zřítila, nastoupili.

Čtěte: Provozovatel lanovky Bumbálka odmítl vinu za její tragický pád

Obviněný Jirman vinu odmítá a odvolal se proti rozsudku stejně jako státní zástupce. Krajský soud proto vrátil kauzu k trutnovskému okresnímu soudu. Při únorovém projednávání soud vyslechl svědkyni, která lanovkou jela. Uvedla však, že si na nic nepamatuje. Protože se další svědci nedostavili, líčení soudkyně Stanislava Suchánková odročila právě na dnešek.

Před senátem Okresního soudu v Trutnově vypovídali tři lidé. Zatímco jeden svědek, který na chatu Bumbálka jezdí již deset let, řekl, že lanovkou nikoho jet neviděl a nechápe, proč na ni rodina v osudný den nastoupila, další dvě svědkyně vypovídaly naprosto opačně. „Lanovkou jsme se synem a manželem občas jezdívali. Třeba když jsme dorazili v noci a nechtělo se nám jít pěšky," vypovídala jedna z vyslýchaných. Přiznala, že měla strach, věděla, že se na lanovku vstupovat nesmí, ale správce Bumbálky je prý ujišťoval, že se ničeho bát nemusejí. Na chatu jezdívali jako parta, byli s poškozenými blízcí přátelé.

Také svědecká výpověď dcery muže, který přišel při pádu lanovky o život, naznačuje, že osudová jízda nákladní lanovkou nebyla ojedinělá. „Sama jsem jednou jela dolů, protože by mi ve Špindlu jinak ujel autobus," řekla svědkyně a popisovala, jak jí jedna z těžce zraněných vlastních sestřiček vyprávěla, co se hrozného stalo. „Jirmanovi nikdy neříkali, že se lanovkou nesmí jezdit. Naopak tvrdili, že tam vozí i své děti," dodala mimo jiné. Obhájce Miloslava Jirmana požadoval, aby bylo vyslechnuto tři sta hostů, kteří na Bumbálku jezdí, a čtvrteční svědecké výpovědi označil za naivní lži.

Také čtěte: V Krkonoších se zřítila lanovka, jeden muž zemřel

Předsedkyně senátu Stanislava Suchánková však požadavku nevyhověla a dokazování uzavřela. Jirman vinu odmítl a jeho obhájce navrhuje zprostit ho obžaloby. Státní zástupce však v hodnocení události přitvrdil. Podle něj byla Jirmanova vina jednoznačně prokázána a právě on nese tak odpovědnost za lidský život a čtyři těžká zranění. Požaduje pro něj úhrnný trest odnětí svobody v rozpětí nejméně 1,5 až 2 roky s podmínečným 2,5 až tříletým odkladem. Zároveň navrhuje pro obě nezletilé dívky odškodné ve výši půl milionu korun pro každou. Senát rozhodne v pondělí 27. března.