„Za posledních pět let počet spáchaných trestných činů klesl o 22 procent, naproti tomu se objasněnost za poslední tři roky zvýšila o téměř 18 procent," řekl včera novinářům ředitel královéhradecké krajské policie Martin Červíček. Podle něj kraj patří mezi bezpečné oblasti.

Vymyšlené loupeže

Mimo jiné se snížil počet násilných trestných činů. Policie vyšetřovala a objasnila šest případů vražd – tři pokusy a tři vraždy dokonané. V roce 2014 se zabývala devíti případy a rok předtím jich bylo třináct.

„Těší mě také neustálý pokles počtu loupeží," podotkl ředitel Červíček. Počet případů klesl z 80 v roce 2014 na loňských 45. Podle policie se navíc u části loupeží ukázalo, že si údajná oběť vše vymyslela.

Tým Cars

Menší počet trestných činů a čtyřicetiprocentní objasněnost policisty těší také v oblasti krádeží. Ubylo například ukradených i vykradených aut. Těmito případy se zabývá skupina s názvem Cars, která mimo jiné spolupracuje s polskými policisty, zejména kvůli krádežím, k nimž dochází na Trutnovsku a Náchodsku.

U majetkové trestné činnosti však mají policisté problémy s organizovanými skupinami zlodějů ze zahraničí, které ihned po činu utíkají z kraje i z Česka.

Peníze pro oběti

Zlepšila se situace v zajišťování výnosů z trestné činnosti a v odškodňování obětí. „Loni se nám podařilo pro poškozené získat o 20 procent vyšší majetkovou hodnotu než v roce 2014," řekl náměstek krajského policejního ředitele Jiří Karásek.

Mravnostní stoupá

Klesá i hospodářská kriminalita, naopak však narůstá kriminalita mravnostní. Policie loni vyšetřovala 169 případů, o 40 více než v roce 2014. „Pachatelé se opět nejčastěji dopustili pohlavního zneužívání. Výrazný pokles jsme naopak zaznamenali u případů znásilnění," uvedla policie.

V republikovém měřítku má Královéhradecký kraj druhou nejvyšší objasněnost trestné činnosti, dobře si vede i Pardubický kraj, který je na čtvrté příčce. Mezi okresy patří v Česku k nejlepším Rychnov nad Kněžnou, kde je 73procentní objasněnost .

V příštím roce se chce policie zaměřit především na oblast drog, autokriminality, hospodářské trestné činnosti a na kyberkriminalitu, která se v oblasti trestné činnosti rozvíjí zřejmě nejprogresivněji.

Velké loňské případy v kraji

Březen – Policie dokončila vyšetřování případu výroby a šíření dětské pornografie pořizované v ateliéru v Červeném Kostelci.
Duben – Na Jičínsku byli obviněni tři novodobí otrokáři. Zodpovídali se z obchodování s lidmi, útisku a úvěrového podvodu. Jeden z nich zemřel.
Červenec – Byl uzavřen případ 19letého mladíka, který přes internet nebo přímo zneužil 47 dívek a ze zneužití 400 dalších byl podezřelý.
Září – Policie ukončila případ mrtvého muže nalezeného v septiku na Rychnovsku. Z vraždy byl obviněn jeho spolubydlící.
Září – Dvě loupežná přepadení pracovníků bezpečnostní agentury v Náchodě byla uzavřena. Z činu se zodpovídají dva muži a jedna žena.
Prosinec – V období Vánoc byla objasněna vražda trutnovského podnikatele. Obviněný účetní byl dopaden tak rychle, že se nestačil zbavit mrtvého těla.