„Kriminalisté tam objevili tisícovku rostlin, muž skončil ve vazební věznici a hrozí mu až desetileté vězení," sdělila krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. V tomto roce je to podle ní už druhá pěstírna, kterou kriminalisté na Semilsku odhalili.

Penzion měl muž podle policie v pronájmu. „V obytných prostorách, které vypadaly velmi úhledně, žil s rodinou, ve sklepě pěstoval a obhospodařoval rostliny konopí," řekla Vlasta Suchánková. Sklep měl podle ní pro pěstování konopí dobře vybavený, své „přidružené živnosti" se podle policie věnoval od podzimu loňského roku.

Zatýkání, na němž se podílela i zásahová jednotka ze sousedního Královéhradeckého kraje, předcházela podle mluvčí Suchánkové bezmála půlroční práce semilských kriminalistů. Policisté si museli počínat obzvlášť obezřetně a citlivě.

„Objekt obýval podezřelý muž spolu s manželkou a nezletilým dítětem," vysvětlila. Ženu kriminalisté propustili, manžel, který se o rostliny staral, byl dnes obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a soudce ho poslal do vazby.

„Odhalení případu bylo o to složitější, že muž za sebou neměl žádnou trestní minulost, tedy ani tresty, které by se týkaly nedovolené výroby a nakládání s psychoaktivními látkami," uvedla policejní mluvčí. Kriminalisté podle ní zjišťují, jaké množství látek THC rostliny obsahovaly. Zjišťovat budou také výši zisku, kterou z pěstování konopí mohl muž mít.

V Libereckém kraji je to podle Suchánkové od začátku roku už třetí odhalená pěstírna konopí, jedna byla na Jablonecku, další dvě na Semilsku. V souvislosti s tím byli celkem čtyři lidé obviněni a jsou ve vazbě.

„Jeden z případů byl pro svoji závažnost předán k vyšetřování na Krajské ředitelství policie Libereckého kraje," dodala mluvčí Vlasta Suchánková.