„Obviněný muž v pátek putoval do vazební věznice. Ale nikoliv pro tento čin, který bychom případně řešili později. V rámci šetření jsme zjistili, že se osoba nachází v celostátním pátrání a byl na ni vydán příkaz k zatčení za předchozí trestnou činnost,“ sdělil v pátek v poledních hodinách mluvčí hradecké policie Jan Čížkovský.

Důvodem uvalení vazby na pravděpodobného pachatele je zanedbání povinné výživy.

Po příjezdu policistů na místo činu devětadvacetiletá žena neprokazovala známky života. Podle prvotního ohledání zemřela násilnou smrtí.

Ilustrační foto.
Žena byla zřejmě zavražděna. Policisté dopadli muže, který utíkal z místa činu

„Další okolnosti, jako přesná příčina smrti, motiv jednání a přesný skutkový děj vraždy, jsou předmětem dalšího šetření královéhradeckých kriminalistů. Nařízeno bylo provedení soudní pitvy,“ řekl Jan Čížkovský z královéhradecké Policie České republiky.

STAROSTA UKLIDŇUJE

Kriminalisté místo činu důkladně ohledali a zajistili řadu stop, které vyhodnocují. Dvaačtyřicetiletý muž, který s usmrcenou ženou v bytě společně bydlel, byl po policejním výslechu obviněn ze zvlášť závazného zločinu vraždy.

Podle trestního zákoníku mu může být uložený až osmnáctiletý trest odnětí svobody.

Starosta Dvora Králové vyzval občany města ke klidu. „Stala se výjimečná věc, která se bohužel nedá nikdy úplně vyloučit. Tak nešťastná událost se nedá ani předjímat. Bohužel i takové věci se někdy stávají, ale policie jedná a jsem rád, že jedná velmi rychle,“ řekl Jan Jarolím.

„Jinak si myslím, že nemám víc informací než média a lidé, kteří se je skrz sdělovací prostředky dozvídají. Jsem ale velmi potěšený přístupem policie a všeobecně složek integrovaného řízení, které radnici v předstihu pravidelně informují o krocích, které podnikají,“ řekl královédvorský starosta.

VRTULNÍK ODVOLALI

Policisté přijali oznámení o pravděpodobném násilí ve čtvrtek okolo 10. hodiny. Do akce nasadili jednotky z okresů Trutnov, Náchod, Jičín, Rychnov nad Kněžnou ale i policisty ze zásahové jednotky. Těsně před dopadením pravděpodobného pachatele navíc uvažovali o nasazení vrtulníků, jehož let ale později zrušili.

Obviněný hned ve čtvrtek večer podstoupil podrobný výslech s vyšetřovatelem kriminální policie Krajského ředitelství Královéhradeckého kraje.