Odvolací soud v Hradci Králové Miloslavu Jirmanovi uložil trest na osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Dvěma pozůstalým po zemřelém muži má provozovatel zaplatit dohromady půl milionu korun.

Miloslavu Jirmanovi původně hrozilo až šest let strávených ve vězení. Může za to nedbalost a z ní plynoucí zavinění smrti a čtyř těžkých zranění při zřícení nákladní lanovky k chatě Bumbálka ve Špindlerově Mlýně v roce 2013.

Ilustrační foto
Provozovatel lanovky Bumbálka odmítl vinu za její tragický pád

Zahynul na ní osmatřicetiletý muž a další čtyři lidé se vážně zranili. Hlavní líčení v dubnu roku 2016 skončilo verdiktem o vině provozovatele lanovky Miloslava Jirmana, ale soud se rozhodl ho nepotrestat. Přihlédl totiž k tomu, že významné zavinění bylo na samotných pasažérech lanovky. Ti věděli, že zařízení k přepravě lidí neslouží a přesto na lanovku, která se s nimi potom zřítila, nastoupili. Obviněný Miloslav Jirman vinu odmítl a odvolal se proti rozsudku stejně, jako státní zástupce. Krajský soud proto vrátil kauzu k trutnovskému okresnímu soudu. Tam se senát rozhodl Jirmana potrestat a uznal ho vinným, s vyměřením trestu jeden rok odnětí svobody s dvouletým podmíněným odkladem.

Snížení trestu odvolací senát krajského soudu nyní zdůvodnil změnou kvalifikace. Provozovatel lanovky Miloslav Jirman se trestných činů podle soudu nedopustil proto, že by porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce. Sám obžalovaný v odvolání žádal zproštění viny. Současný verdikt je pravomocný.