Jiřímu Sádovskému (22) hrozilo pět až deset let vězení. Soudci však vzali v úvahu jeho mládí, snahu spolupracovat při vyšetřování s policií a zejména fakt, který potvrdila většina svědků, že velký podíl na celé události měl sám poškozený. „Soud tedy mimořádně snížil trest,“ řekl předseda senátu Krajského soudu v Hradci Králové Jiří Vacek. Sádovský tak dostal tříleté odnětí svobody podmíněně odložené na pět let.

Rozhodování soudu nebylo jednoduché. Případ se stal už v listopadu roku 2015, někteří svědkové u soudu měnili výpovědi a s přesným určením toho, co vlastně způsobilo pád, při němž poškozený M. Š. utrpěl vážné zranění, měli potíže i soudní znalci.

Osudná potyčka se odehrála v sobotu ráno v Úpici před barem Zanzibar.

Sádovský tam popíjel se svým kamarádem a uzavírali tak svůj noční tah, při němž už předtím poseděli v restauraci Zubejda a klubu Pálenka. V Zanzibaru se však kolem osmé ráno Sádovský dostal do sporu s M. Š. a přijal jeho vyzvání, aby šli ven.

Tam došlo k potyčce, při níž mladík nejméně třikrát udeřil M. Š. pěstí do hlavy a vážně ho zranil. „To mělo za následek v řádu desítek sekund po posledním úderu toporný pád poškozeného vzad s nárazem zadní strany hlavy na dlažbu chodníku,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Muž, který utrpěl krvácení do mozku, byl v bezvědomí transportován do nemocnice. Z kómatu už se neprobral, a když se k tomu loni v dubnu přidal zápal plic, zemřel.

Ilustrační foto.
Za znásilnění muži hrozí až 12 let

Mladík po činu utekl

Sádovský po činu utekl, ale pak se sám přihlásil policii. U soudu však jak on, tak jeho kamarád změnili svou výpověď a tvrdili, že M. Š. po poslední ráně ustupoval, a teprve pak upadl tak nešťastně, že si způsobil vážné zranění.

Podobně vypovídala i svědkyně, která bitku pozorovala z protějšího chodníku a tvrdila, že M. Š. spadl, protože na chodníku škobrtl. Zmocněnec rodiny poškozeného však u soudu upozornil, že žena je sousedka obžalovaného a její dcera je s ním v kontaktu. „Proto je její výpověď nevěrohodná,“ prohlásil právník.

Soud změněným výpovědím neuvěřil. „Jednoznačně bylo vyvráceno, že by si poškozený způsobil pád sám,“ uvedl předseda senátu.

Dal tak zapravdu obžalobě, podle níž měl M. Š. poruchu vědomí po utržených ranách, a proto upadl tak toporně, že se uhodil do hlavy.

Ilustrační foto.
Opilý cyklista projel křižovatkou na červenou. Skončil na záchytce

Musí rodině zaplatit

Obhajoba i obžaloba se zato shodly na tom, že velký podíl na neštěstí měl i sám poškozený. Mimo jiné to potvrdila barmanka ze Zanzibaru, která vypověděla, že dal obžalovanému dokonce ránu a vyzval ho, aby šel ven. „Není pochyb o tom, že konflikt vyvolal poškozený,“ řekla státní zástupkyně.

Tuto skutečnost soud zohlednil i při rozhodování o náhradě nemajetkové újmy pro manželku a další příbuzné zemřelého muže.

„Všechny body jsme snížili o padesát procent s tím, že kdyby pan poškozený obžalovaného nevyprovokoval, k následkům by nedošlo,“ vysvětlil předseda senátu.

I tak je částka vysoká: Sádovský by měl rodině vyplatit 1,78 milionu korun.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože všechny strany si ponechaly lhůtu.

Jiří Sádovský (22) podle obžaloby v listopadu 2015 v Úpici při potyčce udeřil třikrát do hlavy 43letého muže. Zraněný upadl do kómatu a později v nemocnici zemřel. Soud zato mladíkovi udělil tříleté odnětí svobody podmíněně odložené na pět let.
Upadl po ráně soka, nebo špatně došlápl? Bitku s tragickým koncem řeší soud