Zdeňka Š. ve středu Krajský soud v Hradci Králové uznal vinným z týrání, ublížení na zdraví a vydírání manželky a dvou dcer. Udělil mu souhrnný trest odnětí svobody na čtyři roky a úhrnný trest odnětí svobody na sedm let. Do souhrnného trestu započítal i činy, za které byl muž už před pěti lety odsouzen: poškození cizí věci, vyhrožování s cílem působení na úřední osobu a vydírání.

Hrozil zastřelením matky

Muž svou ženu a dcery fyzicky i psychicky týral doma i na veřejnosti od roku 1993, všechny si dodnes nesou následky. Jedna z dcer se dokonce pokusila o sebevraždu, když se od ní její přítel odstěhoval, protože už chování jejího otce už nedokázal snášet. Dívka pak v zoufalství skočila z mostu. Pokus o sebevraždu přežila, ale velmi vážně se zranila a následky zranění jsou trvalé.

Druhou dceru obžalovaný nutil k podpisu vysokého podnikatelského úvěru a hrozil jí zastřelením plynovou pistolí nebo tím, že vážně ublíží matce. Mladá žena se snažila své problémy řešit pomocí alkoholu.

Obžalovaný se přiznal, ale jen částečně. Tvrdil, že rodině nechtěl ublížit.

Budova Krajského soudu v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.
Matka dvakrát vážně zranila postiženou dcerku

Učebnicový případ

Soudní znalci se zabývali tím, proč žena se svým manželem zůstávala a tak dlouho snášela jeho chování. Podle psychologa Jana Laška se manželka dlouhá léta cítila bezcenná, mívala pocity viny a doufala, že se muž i jejich společný život změní. Nakonec se mu vzepřela, před rokem ho opustila a vše ohlásila policii. Bylo však už příliš pozdě. Dnes ona i dcery trpí vážným posttraumatickým syndromem a její psychika je podle znalce zřejmě dlouhodobě zborcená, protože je ochotná obžalovanému odpustit. Je prý nemocný a nemůže za to.

„Je to učebnicový případ dlouhodobě týrané ženy,“ uvedl psycholog.

S tím, že je muž nemocný, však odborníci nesouhlasí. Podle nich trpí pouze poruchou osobnosti. „Je primárně agresivní, bezcitný, egocentrický, namyšlený, povýšený a myslí si, že má na všechno právo,“ řekla znalkyně, která obžalovaného zkoumala. Navíc konstatovala, že v případě takové duševní poruchy léčení ani psychoterapie nepomáhají, protože chybí motivace k nápravě. Takoví lidé prý nemají vůči ostatním pocit viny, litují jen sami sebe.

Strach z trestu

Také podle znalkyně se muž k ženě choval jako domácí agresor, který si vybírá vhodné typy žen, a pak je patologicky devastuje. Partnerku staví do role dítěte, aby si myslela, že bez něj nemůže žít, ale občas je na ni hodný, aby si myslela, že ji má rád a aby na něm byla závislá.

Jediné, co by muže mohlo přinutit, aby své chování zlepšil, je prý strach z trestu. „On se represe bojí. Je slaboch, dovoluje si jen na slabší,“ prohlásila znalkyně.

Muž by si měl trest odpykat ve věznici s ostrahou. Kromě toho mu soud uložil povinnost zaplatit každé z žen částku 400 tisíc korun.

Obžalovaný se proti rozsudku na místě odvolal.

Ilustrační fotografie.
Ústecká policie vyšetřuje zakázky Povodí Labe