Dívka je sestřenice obžalovaného. Od dětství se setkávali u příbuzných, na oslavách a na chalupě u babičky. Děvče vypovědělo, že ji bratranec začal zneužívat, když jí bylo devět let.

Mladík to však u soudu popřel a řekl, že ho sestřenice obviněním velmi překvapila. K rozsudku se zatím nevyjádřil.

Podle státního zástupce Milana Šimka však od léta 2012 do konce letních prázdnin 2014 nejméně v pěti případech pod záminkou, že si budou hrát, dívku osahával na těle a v intimních partiích. Žalobce uvedl, že děvče bylo v té době v sexuální oblasti zcela nezkušené, takže se bratranci nevzpíralo.

„Nebyla si vědoma smyslu a protiprávnosti jeho jednání, a neměla tak důvod se mu účinně bránit, čehož vědomě zneužil,“ řekl Milan Šimek.

„Říkal mi, že si jdeme hrát, a ať si lehnu na postel. Osahával mě a pak mi strčil ruku do kalhotek. Trvalo to asi deset minut,“ vypověděla dívka na policii. Později se obtěžování ještě několikrát opakovalo. „Později jsem začala chápat, že to není hra, a snažila jsem se mu vyhýbat,“ uvedla dívka. S nepříjemnými zážitky se svěřila matce teprve loni na jaře. Nyní je v péči psychologů.

Obžalovaný nařčení ze znásilnění a pohlavního zneužívání odmítl. „V intimních partiích jsem ji neosahával,“ řekl soudu. Připustil však, že když mu bylo dvanáct a dívce šest let, vzájemně se lechtali, a to i na přirození. Se sestřenicí měl prý dobrý vztah, sama po něm chtěla, aby si s ní hrál nebo spolu chodili na procházky. Nyní už však spolu nekomunikují.

Ze sedmi trestných činů se u Krajského soudu v Hradci králové zodpovídá Pavel Gajewski (27) z Polska. Mimo jiné napadl, zranil a okradl svou bývalou přítelkyni i spolubydlícího z ubytovny.
Rozchod řešil alkoholem, marihuanou a amfetaminy

Musí navštěvovat psychologický program
Mladíkovi, který na podzim nastupuje na vysokou školu, soud podmíněně odložil trest na zkušební dobu dvou let a vyslovil nad ním dohled. Navíc mu uložil povinnost navštěvovat během zkušební doby vhodný program psychologického poradenství. Obžalovaný musí také dívce zaplatit nemajetkovou újmu.