S pisatelem, který se s skrýval s největší pravděpodobností za smyšlenou indentitu 29 leté Ruslany Balykina z Nižnijeho Novgorodu z Ruska, komunikoval zhruba 14 dnů. Z mailů bylo patrné, že žena je inteligentní, profesí pediatrička, ráda a dobře vaří a má velký zájem o historii. Ráda by poznala naši zemi a žila zde s mužem, který by ji měl rád. Ona by ho na oplátku dokázala udělat šťastným. Uváděla, že matka ji ve vztahu s Čechem podporuje, protože situace u nich doma není dobrá. Pro zvýšení věrohodnosti zasílala i své fotografie.

Muž postupně podlehl představě, že žena potřebuje pomoc a on jí tuto pomoc poskytne. Když přišel mail, že už si „Ruslana" zajišťuje potřebné dokumenty k cestě do České republiky, včetně víza, ale že má malý plat a nemůže si dovolit zaplatit letenku, bylo už jen krok k tomu, aby jí začal posílat peníze. Celkem zaslal během dvou plateb na účet vedený v Moskvě částku 3.600 € (tedy téměř 100 tisíc korun). Když odmítl další peníze poslat a žena se odmlčela ani za ním nepřiletěla, pochopil, že se stal obětí podvodu a tuto skutečnost oznámil trutnovským policistům.

V současné době kriminalisté požádali v rámci zahájených úkonů v trestním řízení cestou právní pomoci o zjištění skutečného majitele ruského bankovního účtu a cestou Interpolu o ověření totožnosti a adresy místa bydliště, které „Ruslana Balikina" v mailech uvedla. Samozřejmě také pátrají po skutečné totožnosti ženy na fotografiích.

Policisté v této souvislosti apelují na velkou obezřetnost při mailových komunikacích a žádostech o finanční podporu od kohokoliv. E-mailová korespondence není v žádném případě zárukou pravosti totožnosti osoby, za kterou se pisatel vydává a velmi často je využívána právě podvodníky, kteří využívají osamělosti, empatičnosti a sociálního cítění stejně, jako je tomu i v tomto případě.