Úrodu kávy v Brazílii, která je jejím největším světovým producentem, totiž letos poničily mrazy, neboť pomrzly keře kávovníku. A kávoví experti i ekonomové varují, že to zanedlouho poznáme i v našich peněženkách. „S dodávkami z Brazílie budou možná déle než tři roky velké problémy, což se samozřejmě musí projevit na ceně,“ řekl Deníku Alexandr Atanasov z pražírny kávy Naturpark12.

Vedle největší jihoamerické země navíc nižší úroda postihla i další producenty v jižní Americe, například Kolumbii, Honduras a Mexiko.

Ceny elektrické energie táhly vzhůru rostoucí výdaje na emisní povolenky, takže jsou již téměř stejně vysoko jako byly na svém historickém maximu v roce 2008.
Rekordní drahota. Po benzinu či pivu si Češi připlatí i za elektřinu

„Kromě toho jim stejně jako u nás chybí brigádníci, kteří by kávu sklízeli,“ řekl Deníku Roberto Trevisan ze společnosti Škola kávy. Také na jiných kontinentech totiž zahraničním pracovníkům ztěžují život koronavirové zákazy. „Dá se proto očekávat, že káva v kavárnách podraží,“ potvrzuje.

Zatím sice dodavatelé a prodejci kávy obvykle využívají ještě dřívější zásoby pořízené za nižší ceny, na mezinárodních burzách už ale cena této komodity rychle roste. Obchodníci se potýkají i s potížemi při přepravě zboží mezi kontinenty. Kvůli pandemii je omezena nakládka v přístavech, nedostává se ani lodních kontejnerů.

„Zdražování se tak nevyhnou ani konzumenti v České republice. Za kávu si mohou připlatit až o 25 procent více než loni před propuknutím pandemie,“ odhaduje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ceny rostou i v Itálii

Nyní zákazníci e-shopů nakupují zrnkovou kávu obvykle po 350 korunách za kilogram. „Průměrná cena kávy se v čase téměř nezměnila, a pokud ano, tak o jednotky procent, tedy o pár korun,“ řekl Deníku Michal Buzek, analytik nákupního rádce Heureka.cz.

Výrazný nárůst zájmu o nákup na internetu zaznamenal počátkem letošního roku, vyhledávalo ji kvůli lockdownu zhruba o třetinu více zákazníků. V letošním prvním čtvrtletí také vzrostl o 41 procent prodej kávovarů. „Lidé si tím pádem začali pořizovat větší množství kávy i na domácí použití,“ uvedl Buzek.

Pivo
Pivo podraží, varují pivovary. Ceny vyženou nahoru potíže s ječmenem

Také ekonom Kovanda očekává pokles zájmu o návštěvu kaváren a její častější konzumaci doma, podobně jako tomu bylo v případě piva. Na ně také „štamgasti“ nechodí do hospod tak často jako dříve. „Je to kvůli vyšším cenám v gastronomii, což souvisí třeba s nedostatkem pracovní síly. Toto je další nepříznivá zpráva pro kavárny,“ řekl Deníku Kovanda.

„Nárůst ceny je opravdu markantní, takže asi nebude stačit, aby si kavárny započítaly vyšší cenu kávy do svých marží, ale budou ji muset promítnout i do ceny pro konzumenty,“ míní.

Podle rodilého Itala Trevisana, který už řadu let učí Čechy kávové kultuře, se s vyšší cenou již začínají srovnávat také pijáci kávy v jeho rodné zemi. Za své již bere dlouhodobý zvyk, že káva v kavárně Italy přijde na jedno euro. Nyní si musí připlatit nejméně pár desítek centů, ale občas až dvojnásobek dřívější ceny.

Pivo
Pivo podraží, varují pivovary. Ceny vyženou nahoru potíže s ječmenem

Podle Trevisana by zdražení nakonec mohli „přežít“ i čeští milovníci kávy, kdyby ovšem za více peněz také dostali lepší kvalitu. „Ve vinárně také nikoho nepřekvapí, že jedna láhev stojí 150 korun a jiná tři stovky. Tam už lidé pochopili, že se cena odvíjí od kvality,“ konstatoval Trevisan. I stejně velký šálek kávy v kavárně tak podle něj může stát 30, 50 i 80 korun, ale vždy podle kvality. „Mým přáním je, aby gastronomie nabídla sice dražší, ale hlavně kvalitnější kávu,“ dodal.