Výdaje na uprchlíky nepřesáhnou pětadvacet miliard korun, což je výrazně méně, než se původně počítalo. Na humanitární dávky ministerstvo práce a sociálních věcí do srpna vyplatilo 6,1 miliardy korun. Velká část Ukrajinců si našla práci, platí zdravotní pojištění a bydlí buď v českých rodinách, nebo v nájemních bytech. Přesto si drtivá většina účastníků ankety Deníku myslí, že vláda pomáhá Ukrajině na úkor domácího obyvatelstva.

Český premiér Petr Fiala.
Zastropování cen elektřiny i válečná daň budou do měsíce, slíbil Fiala v debatě

„O co je český občan horší než ostatní, například Ukrajinci? Chápu závažnost situace na Ukrajině, ale proč se několik měsíců platilo každému Ukrajinci pět tisíc korun měsíčně, ačkoliv ne každý je potřeboval? A lidem žijícím v ČR dáte dva tisíce korun na elektřinu jednorázově?“ ptá se premiéra Petra Fialy čtenář Lukáš Jeník.

Zdroj: DeníkPodobné otázky a obava z prudce rostoucích cen energií také přivedla většinu ze sedmdesáti tisíc lidí na demonstraci na Václavském náměstí. Odpovědí mělo být pondělní rozhodnutí kabinetu zastropovat ceny elektřiny na šesti korunách za kilowatthodinu a plynu na třech. Úlevu občané pocítí už při pohledu na listopadové složenky. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) je přesvědčen, že toto opatření společně s příspěvkem na bydlení a dalšími dávkami je tak významnou pomocí ze strany státu, že lidé nebudou mít důvod k protestům. „Kvůli cenám energií nikdo nemusí skončit v exekuci,“ uvedl Petr Fiala (ODS) v první debatě Deníku.

V pravidelných debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky můžete posílat k danému tématu na mail: otazkypremierovi@denik.cz