Očekávaná úspora při zvýšení důchodového věku do roku 2060 o dva roky se podle materiálu MPSV a výpočtu České televize pohybuje okolo jednoho procenta HDP, tedy 73 miliard Kč, u zvýšení o tři roky je to 1,5 procenta, tedy 109,5 miliardy Kč.

V roce 2030 se má věk pro odchod do důchodu zastavit na 65 letech. Změny se podle ČT nedotknou těch, kterým je nyní 57 a více. 

Ilustrační snímek
Fiala vyloučil vyšší věk pro odchod do penze. Chce připravit důchodovou reformu

„Po roce 2030 začnou do penze chodit ty populačně silné ročníky. Myslím si, abychom udrželi slušné důchody, tak o tom musíme debatovat,“ řekl ČT ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zatímco opoziční SPD návrh nepodporuje, hnutí ANO je připraveno o něm jednat. 

Například muž, kterému je nyní 37 let, by měl jít do důchodu v 66 letech. Ještě později, v 68 letech, půjde do penze muž, kterému je nyní 26 let.

Postupný růst 

V interním materiálu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje, aby i po roce 2030 rostl důchodový věk postupně. S každým ročníkem o necelé dva měsíce. Jurečka v současnosti nechtěl dokument navržený koaliční radě minulý týden komentovat.

Zároveň dodal, že z náročných profesí by se odcházelo dřív bez sankcí. Takových lidí je asi půl milionu.

Růst příjmu nových důchodců zvyšuje propast mezi nimi a těmi, kteří jsou v penzi již delší dobu
Noví důchodci mají vyšší penze. Důvodů je hned několik

„Chápeme, že debata o posunu hranice odchodu do důchodu je pro média atraktivní. Nicméně je třeba respektovat fakt, že definitivní návrh změn ještě není hotov,“ uvedl na twitteru Smolka. O definitivních změnách bude podle něj veřejnost včas informována, uskuteční se o nich také debata s opozicí.

Nyní je věk pro odchod do penze pro muže a bezdětné ženy 64 let. Ženy s jedním dítětem nyní odchází do penze v 63 letech a osmi měsících a ženy se dvěma dětmi v 62 letech a osmi měsících.