Ceny elektřiny nejsme schopni promítnout do cen, ihned přicházíme o zakázky,“ nastínila nedávno ředitelka největší české textilky Juta Marie Čermáková. Na hospodářský výsledcích firmy se ale podepsala i ztráta ruského trhu. Společnost nakonec musela v minulých měsících propustit sedmdesát zaměstnanců a před třemi týdny oznámila propuštění dalších 24. Další téměř třicítka pracovních míst je v ohrožení.

Češi začali šetřit. Přestávají chodit do restaurací, raději si kupují jídlo v obchodu. Ilustrační foto.
Menu za dvě stovky? Češi dali restauracím sbohem, našli si způsoby, jak ušetřit

Juta ovšem není jediná, která musí k podobnému kroku přistoupit. V září hromadné propouštění oznámilo třináct firem. „Tento krok by se mohl v následujících měsících dotknout 918 jejich zaměstnanců. Jedná se například o pomocníky v oblasti těžby, stavebnictví, výroby a dopravy, řidiče a obsluhu pojízdných zařízení nebo stacionárních strojů. Hlavními důvody, které vedly zaměstnavatele k tomuto opatření jsou organizační změny,“ přiblížila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Na druhou stranu upozornila, že takové oznámení neznamená, že lidé přijdou o práci okamžitě, navíc se jedná jen o záměr firem. „K hromadnému propouštění dochází zpravidla v řádu několika měsíců, navíc k němu nemusí vždy dojít nebo se může propouštění dotknout jen části z původně deklarovaného počtu zaměstnanců,“ upřesnila.

Zastropované ceny energií budou platit i pro státní nebo městské podniky bez obchodní povahy. Typicky půjde například o technické služby, městské dopravní podniky nebo kulturní centra. Ilustrační foto
Zastropování cen energií? I pro veřejné podniky bez obchodní povahy, řekla vláda

O hromadném propouštění se mluví tehdy, když firma s 20 až sto zaměstnanci propustí během třiceti dnů deset z nich. U podniků se 101 až 300 zaměstnanci se pak jedná o desetinu pracovníků a u společností s počtem zaměstnanců vyšším než tři sta pak musí ohlásit záměr propustit nejméně třicet pracovníků. Tento záměr pak musejí firmy ohlásit úřadu práce nejméně měsíc dopředu.

Nejtěžší měsíce jsou před námi

Podle analytiků ale ekonomické vyhlídky nejsou příliš růžové. Ze posledních zveřejněných čísel vyplývá, že český průmysl táhnou zejména automobilky, ale i ty se začínají podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka potýkat s nedostatkem komponent a částečným omezováním směn. „Stále větší část průmyslových oddílů se dostává s produkcí meziročně do červených čísel. A v neposlední řadě na řadu průmyslových podniků stále citelnější doléhá prudký růst cen energií a slábnoucí poptávka,“ popsal Novák.

Ty nejtěžší měsíce jsou tedy před námi. Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek předpokládá, že lze očekávat větší míru propouštění. „Firmy se to snaží přečkat i za pomoci státu a příznivějším vývojem cen energií. Když se minule zbavily zaměstnanců, už se jim je zpátky nepodařilo sehnat,“ doplnil Dufek. Propuštění by se mohlo dotknout i stavebnictví, které se dosud potýkalo s nedostatkem pracovní síly, a služeb. Na druhou stranu Dufek předpokládá, že k hromadnému propouštění bude docházet jen výjimečně.

Kaolínka v Božičanech na Karlovarsku je sídlem firmy Sedlecký kaolín a.s.
Drahé energie ohrožují tisíce míst, varuje šéf Sedleckého kaolinu Gold

Zdroj: DeníkNicméně viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar potvrdil, že v některých sektorech už k propouštění dochází. „Zatím v těch energeticky nejnáročnějších, jako jsou sklárny nebo slévárny. Pokud by se na evropské úrovni ale nepodařilo nalézt plošné řešení vedoucí ke snížení cen energií pro velké firmy a česká vláda nepřipravila ani národní řešení, potom by bylo možné očekávat další propouštění začátkem příštího roku,“ uvedl.

Vychází z toho, že na konci letošního roku končí dvěma třetinám firem, které jsou členy svazu, fixace cen elektřiny a plynu.