V České republice je situace se sklizní hrušek oproti celoevropskému předpokladů opačná. Sklizeň hrušek by měla v Česku meziročně vzrůst o 21 procent téměř na 7000 tun, a být tak nejvyšší za poslední tři roky.

Sklizeň brambor. Ilustrační foto
Sklizeň brambor na Vysočině: Brigádníci nemají zájem, pomáhají hlavně důchodci

Vyšší produkce hrušek u českých sadařů však jejich ceny na pultech obchodů nijak zásadně neovlivní, protože Česká republika zhruba 75 procent hrušek určených k přímé spotřebě dováží.

Ceny hrušek, podobně jako jablek, se v Česku řídí vývojem trhu a cen v Evropě. Hrušky tak kvůli neúrodě v Evropě budou podle Ludvíka v nadcházející obchodní sezoně drahým ovocem. "Obchodníci již v tomto směru spekulují," řekl. V akcích v českých obchodech se nyní kilogram hrušek prodává podle odrůdy za 25 až 35 korun. Obvyklá cena je 45 až 50 korun za kilogram.

Pokles sklizně v Evropě 

V Itálii, která je největším pěstitelem hrušek v Evropě, by se sklizeň měla meziročně propadnout o 65 procent na 213 tisíc tun. Francouzští sadaři čekají pokles o 57 procent na 57 tisíc tun a belgičtí o čtvrtinu na 295 tisíc tun. V Nizozemsku by sklizeň hrušek měla klesnout o 19 procent na 325 tisíc tun.

Za špatnou včelařskou sezonu může především změna klimatu. Zatímco vloni trápilo včelaře sucho, letos to bylo špatné jaro.
Letos bude málo medu. Můžou za to rychlokvašení včelaři a rychlý nástup jara

Z významných pěstitelských zemí čeká růst jen Portugalsko, a to o 36 procent na 189 tisíc tun. Úroda hrušek ve Španělsku by měla stagnovat na 300 tisíc tun, vyplývá z dat Světové asociace pro jablka a hrušky (WAPA).