V posledních letech jsme v posteli vyměnili peří za umělá vlákna nebo bambus, někdo dokonce za ovčí kožešinu. Možná strach z alergie, vyšší cena, ale i veganství jsou důvodem, proč tomu tak je. Peří přitom stále patří k tomu nejlepšímu, co nás zahřeje.

Většinou se získává jako vedlejší produkt při chovu drůbeže pro maso. Chov pouze pro peří by totiž byl finančně náročný.

Eva Kotková
Držitelka Českého lva Eva Kotková: Natáčení Hastrmana bylo pro všechny kruté

Jaké peří se využívá?

Prachové peří je jemné a má tu vlastnost, že dokáže zachycovat molekuly vzduchu. Poznáte to tak, že když vytáhnete péřové oblečení stlačené do vakuového balení, načechrá se a vytvoří vzduchový polštář. Když si navléknete péřovku nebo se vsunete do spacáku, za vydatné pomoci vašeho tělesného tepla vás zahřívá. Vrstva vzduchu v peří zároveň brání prostupování chladu z okolí k pokožce. Skvěle izoluje i v těch největších mrazech.

Maxi pletení
Přehozy či teplé plédy. Podzimním hitem je maxi pletení, zkuste to i vy

Za kvalitnější je považováno prachové peří z hus. Jeho výhodou navíc je, že chomáče bývají větší, takže plnění jde rychleji. Získává se ze starších jedinců, a proto je odolnější a trvalejší. Někteří výrobci ale využívají prachové peří z kachen, jako třeba kanadská značka LOLË.

„Oblečení je lehké, a přitom má dobré tepelně izolační vlastnosti, je prodyšné a navíc ho můžete vyprat v ruce nebo ho strčit do pračky a vyprat na 30 °Celsia,“ vysvětluje výhody prodavačka Martina Schmidtová.

Jak se starat o péřovku?

Pokud chcete lehkou bundu s velkou výhřevností, je ta péřová ideální. Při jejím nákupu zkontrolujte, jestli se peří v prošitých částech nesesedává. „U levnějších bund se také může stávat, že z nich peří poleze. Ovlivňuje to materiál podšívky i svrchní látky a také druh peří. Údržba péřovky s prachovým peřím není náročná a vydrží pěkná 5 až 6 let. Nezapomeňte ji však před prvním použitím nastříkat impregnací na textil,“ doporučuje Alena Láníková z firmy KARA.

SHIBORI – japonská batika
Shibori - japonská batika, která bývala uměním chudých

Pokud už v péřovce zmoknete, nechte ji dobře proschnout, jinak by mohlo peří plesnivět. Sušte ji při pokojové teplotě klidně dva dny a pak znovu použijte impregnaci.

I když mají dnes některé pračky a sušičky program na peří, bude lepší použít specializovanou čistírnu, kde máte 100% jistotu, že celý proces bude v pořádku. Nepříliš špinavou bundu stačí dát vyčistit jednou za sezonu, u světlejších barev to může být i častěji. Čistírna pomůže také v momentě, kdy máte pocit, že bunda už není tolik nadýchaná.

Péro za kloboučkem
Jako v peřiněZdroj: ShutterstockUž po staletí jsou pírka jednou z nejoblíbenějších dekorací nejenom u klobouků. Oblíbili si je módní návrháři a dekoratéři. I dneska ozdoby z peří letí. Jednotlivé kousky seženete v galanteriích nebo na e-shopu v nepřeberném množství a za pár korun. Můžete si s nimi pohrát a z různobarevných peříček vytvořit péřovou čelenku, boa, andělská křídla nebo vějíře, například ke kostýmu na ples. Pokud už přemýšlíte o vánočních dekoracích, zkuste si vyrobit originál kouli s peříčky. Zvládne to každý. Nalepte na papírový nebo polystyrénový podklad strukturovaně pod sebou po celém obvodu různobarevná nebo jen dvoubarevná peříčka a zavěste je třeba na okno. U prodejních stánků na náměstích se dá občas koupit takzvaný lapač snů. Indiáni věřili, že peříčka přivázaná na kruh zachytávají vesmírnou energii a síťka, která je uprostřed, vše negativní zachytí.

FRANTIŠKA TĚŠÍNSKÁ