„Cílem koalice Spolu jako nejsilnějšího parlamentního bloku je zabránit nástupu populismu a extremismu do vysokých státních funkcí, tedy i funkce prezidenta,“ uvedl Fiala a doplnil, že právě prezident zastupuje Česko na venek, mimo jiné v NATO.

Voliči Spolu podle Fialy preferují tři kandidáty. „Jde v abecedním pořadí o Pavla Fischera, Danuši Nerudovou a Petra Pavla. Jedno konkrétní jméno uvádět nebudeme. Povedeme ale informační kampaň a budeme prosazovat hodnoty, které jsou pro nás v souvislosti s volbou prezidenta důležité a budeme upozorňovat na to, kteří kandidáti je naplňují,“ řekl Fiala. „Jsem přesvědčený, že každý z uvedené trojice může vykonávat funkci prezidenta v souladu s hodnotami, které naše tři strany zastávají.“ 

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Babiš: ANO má čtyři možné kandidáty na prezidenta. Své rozhodnutí oznámí v říjnu

„Kdybychom nominovali někoho dalšího, ve výsledku to bude znamenat, že snížíme šanci na to, že prezidentský úřad bude zastávat osoba, které naše společné hodnoty respektuje, proto vlastního kandidáta nominovat nebudeme,“ uvedl Fiala.

„Vnímáme tři silné občanské kandidáty, není na místě, abychom štěpili síly,“ doplnil premiéra šéf lidovců Marian Jurečka.

Podle premiéra Fialy na voličích, jak v prvním kole rozhodnout. „Ve druhém kole pak předpokládáme naši jasnou podporu,“ naznačil, že koalice Spolu ve druhém kole zřejmě podpoří právě toho z trojice kandidátů, který postoupí do druhého kola. „Pokud do druhého kola postoupí dva z těchto kandidátů, tak se k tomu samozřejmě jasně postavíme,“ dodal.

Prezident musí Česko důstojně reprezentovat

Premiér Petr Fiala už v minulosti v Debatě Deníku naznačil, že koalice Spolu podpoří některé ze stávajících kandidátů. „Ano, podpora některé z osobností, která se objevuje ve veřejném prostoru a zdá se, že u ní existuje předpoklad volebního úspěchu i elementární důvěry společnosti, je jednou z variant,“ uvedl.

Ví premiér, co vás trápí? Sledujte na deník.cz živé debaty s Petrem Fialou.
VIDEO: Petr Fiala odpovídal v debatě Deníku na otázky k volbám i boji o Hrad

„Pro nás je důležitý výsledek, tedy aby na Hradě seděl člověk, žena nebo muž, který bude důstojně reprezentovat Českou republiku, respektovat a hájit ústavu i jejího ducha. Tomuto cíli přizpůsobíme naši strategii,“ řekl tehdy Fiala redaktorce Deníku Kateřině Perknerové.

Favority jsou Babiš a Pavel

Dosavadní průzkumy naznačují, že mezi voliči mají momentálně největší podporu expremiér Andrej Babiš, který však zatím kandidaturu nepotvrdil a armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. Za nimi se nejčastěji objevují bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová a odborář Josef Středula.

Osobnosti, které již kandidaturu na prezidenta oznámily:
Hynek Blaško - generálmajor v záloze, jeho kandidaturu podpořila Dělnická strana sociální spravedlnosti
Vladimír Boštík - podnikatel a bývalý starosta obce Vraclav
Tomáš Březina - podnikatel a bývalý poslanec
Karel Diviš - podnikatel, bývalý televizní sportovní reportér
Pavel Fischer - diplomat, senátor, kandidoval již v předchozí prezidentské volbě v roce 2018
Marek Hilšer - lékař, senátor, kandidoval již v předchozí prezidentské volbě v roce 2018
Karel Janeček - matematik, podnikatel
Miloš Knor - moderátor, bavič
Ivo Mareš - teolog, bývalý farář
Danuše Nerudová - ekonomka, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně
Jakub Olbert - podnikatel, zakladatel iniciativy Otevřeme Česko – Chcípl PES
Petr Pavel - armádní generál ve výslužbě, bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a bývalý předseda vojenského výboru NATO
Denisa Rohanová - prezidentka České asociace povinných
Josef Skála - politik, novniář
Jaromír Soukup - podnikatel, mediální magnát, moderátor
Josef Středula - odborář, předseda Českomoravská konfederace odborových svazů
Alena Vitásková - manažerka, bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu
Tomáš Zima - biochemik, bývalý rektor Univerzity Karlovy