Pracoviště, domácnost a běžné aktivity. To jsou místa a činnosti, které udává jako pravděpodobný zdroj nákazy 60 procent pozitivně testovaných. Vyplývá to z aktualizovaných dat, která zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS).

Spolu s tím, jak se vlna komunitního šíření rozlévá do všech regionů, je pro hygieniky stále těžší vystopovat místo přenosu. Až do září bylo 92 procent infikovaných schopno říct, kde se nejspíš nakazili. V říjnu na tuto otázku dokázalo odpovědět už jen 65 procent covid pozitivních.

Zábava není hlavním rizikem

Z jarních, letních i podzimních čísel vyplývá, že volnočasové aktivity nepředstavují hlavní riziko. Pokud se pacienti nezmýlili, pohyboval se až do září podíl přenosu nákazy během sportu, společenských akcí či dovolených mezi jedním a dvěma procenty. Přitom právě tyto aktivity omezila vláda v září jako první. Výsledkem byl pokles zhruba na třetinu, na méně než jedno procento případů.

Testování na Covid-19 na Vysočině. Ilustrační foto.
Bolest v krku, teplota, kašel. Jak poznat angínu, chřipku a koronavirus

Školy jako ohnisko nákazy od března do září uvedlo 14 procent infikovaných. S šesti procenty případů vévodí základní školy, naopak vysoké školy stály jen za 2,4 procenty přenosů viru. Ve skutečnosti jsou jednotlivé podíly ve všech případech ještě o něco nižší, protože někteří nakažení udali více než jeden možný zdroj infekce.

Data, která neměla být veřejná

Oproti jaru se v říjnu propadl podíl těch, kteří si koronavirus přivezli ze zahraničí, na pouhou desetinu. Méně než tři procenta lidí v říjnu uvedla jako zdroj nákazy hromadný výskyt (cluster), zatímco v předchozích měsících jich bylo v průměru přes 11 procent.

ÚZIS data určená především pro rozhodování kabinetu původně zveřejnit nechtěl. Mluvčí ústavu Josef Tuček je poslal zpravodajskému serveru Echo24 omylem. Po jejich publikaci ÚZIS otočil a vystavil na svých stánkách opravenou a aktualizovanou tabulku.

Covid-19 v českých okresech.
Nejnakaženější obce v ČR. Koronavirus v nich má aktuálně i každý pátý