Údržba kouřovodů a komínů se může obejít bez zbytečného stresu. Stačí k tomu mít svého kominíka. Jenže tomu tak často není a letos nepomohla ani pandemie, kvůli níž lidé kontroly často odkládali. „Popravdě? Nevíme, kam dříve skočit. Lidé se opět před zimou probudili,“ uvedl nynější situaci prezident Společenstva kominíků České republiky a zároveň kominík Jaroslav Schön.

A jak by to být mohlo? „Svým zákazníkům napíšu esemesku, když se blíží čas čistění, a domluvíme se na termínu,“ pokračoval prezident. Problém podle něj jsou tzv. nájezdníci. Tedy kominíci, kteří přijedou, často ani nevymetou komín a odjedou. Nešťastní lidé pak shánějí kominíka nového, protože potřebují zprávu o technickém stavu.

Pokud se rozhodnete pro zpracování větších kusů dřeva, jako jsou třeba klády nebo kulatina, bude správným pomocníkem výkonnější řetězová pila.
Topit dřevem je populární. Správná příprava je však věda

Podle zákona musí každý majitel nemovitosti udržovat funkční a tedy bezpečné spalinové cesty. V praxi to znamená pravidelné čištění, ale také alespoň jednou v roce kontrolu kominíkem. Lidé nedodržující toto nařízení se vystavují riziku krácení vyplácení pojistného v případě požáru, ale také pokuty až do výše deset tisíc korun.

Pojišťovny jsou přísné

Na krácení plnění pojistného nemají pojišťovny jednotný postup. Záležitost vždy řeší individuálně. „Zjišťujeme detailně, jak ke škodě došlo. A pokud porušení povinností mělo podstatný vliv na vznik pojistné události, může pojišťovna snížit pojistné plnění. Rozsah takové úpravy se pohybuje podle závažnosti. V praxi se však setkáváme s porušováním povinností sporadicky,“ sdělil mluvčí Generali Česká pojišťovna Jan Marek.

Ilustrační foto
Léto je definitivně pryč, lidé oblékají bundy. V Brně začala topná sezona

Jen v předchozím roce zasahovali hasiči u celkem 1 352 požárů způsobených špatným technickým stavem komína. Podle hasičů oproti roku 2019 jedná o téměř 34pro-centní nárůst.

Nejčastěji vznikne požár v komínu vznícením sazí a od jisker z komína (1 207 požárů). Druhou nejčastější příčinou je nevhodná konstrukce komínu (79), třetí pak zahoření trámu zazděného v komíně (39).

„Celková výše škod se vyšplhala na téměř 46 milionů korun a 14 osob se zranilo,“ popsal minulý rok mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Rudolf Kramář.