"Zásadní je pro nás šíření delta mutace, která je infekčnější,“ konstatoval na úvod tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). "Epidemická situace v Česku stagnuje, v Praze se začala zhoršovat. Pohybujeme se kolem třiceti až čtyřicetiprocentního nárůstu případů" dodal. 

Za bezinfekční budou proto nově považováni jen lidé, kterým uběhlo čtrnáct dní od druhé dávky očkování. "Určitě se to projeví ve všech opatřeních týkajících se návštěv restaurací, koncertů, služeb a dalších míst. Všichni, kdo mají dvě dávky, budou považovaní za chráněné. Ostatní se budou muset nechat testovat," přiblížil šéf zdravotnictví. 

Vakcíny proti koronaviru. Ilustrační snímek
Rychlé šíření delty vyvolává obavy. Dvě dávky očkování zřejmě ochrání, míní EMA

Změna se týká všech vakcín, které jsou aplikovány ve dvou dávkách, konkrétně tedy AstraZenecy, Moderny i Pfizer/BioNTech. 

V současné době je možné bezinfekčnost na místech, kde se to požaduje, prokázat dokladem o nákaze v posledních 180 dnech, negativním antigenním nebo PCR testem a certifikátem o očkování. Dosud stačilo uplynutí 22 dní po první dávce. Podle odborníků ale tato ochrana není dostatečná, například proti takzvané delta variantě je ochrana jen asi 33 procent.

Podle Vojtěcha vláda také zrušila časové omezení platnosti očkování, které bylo dosud stanoveno na devět měsíců. "Bude to na dobu neomezenou a uvidíme, zda pak bude nutné přeočkování," vysvětlil ministr. 

Testování po návratu ze zahraničí 

Při návratu ze zahraničí do České republiky bude nově nutný test. Zaměstnavatelé současně nesmějí vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu. "Zavádíme systém, že když člověk přijede z jakékoliv země, musí být otestován," řekl Vojtěch. Dál platí, že režim bude odlišný v případě návratů podle míry rizika, kterou dané zemi úřady přiřadily.

U zeleně a oranžově označených zemí s nízkým, respektive středním rizikem nákazy bude podle Vojtěcha nově jednotný režim. "Pokud člověk přijede ze zelených nebo oranžových zemí, bude muset vyplnit příjezdový formulář a být testován alespoň antigenním testem ne starším než 48 hodin, nebo PCR testem ne starším než 72 hodin," shrnul Vojtěch. Pravidla neplatí pro očkované dvěma dávkami či lidi, kteří covid prodělali v posledních 180 dnech.

Dovolená u moře. Ilustrační snímek
EU začala využívat covid pasy. Úřady jich zatím vydaly přes 200 milionů

"V tomto směru se mění povinnosti pro zaměstnavatele, kdy zaměstnavatel nevpustí na pracoviště osoby, které se vrací ze zahraničí, pokud se neprokážou negativním výsledkem testu," řekl Vojtěch. U zelených a oranžových zemí bude možnost si test do pěti dnů udělat, do té doby musí nosit zaměstnanec respirátor nejméně třídy FFP2, doplnil.

U červených a tmavě červených zemí, kde je vysoké a velmi vysoké riziko nákazy, podle Vojtěcha nově nemusí do samoizolace či jakýkoliv test plně naočkovaní lidé. "Ti takzvaně nemusí nic řešit. U ostatních platí podmínky samoizolace pět dní a pak PCR test, jak to platí už nějaký čas," upozornil ministr. 

"Zaměstnance, kteří byli v zahraničí, považujeme za největší riziko. Uvažovali jsme o testování každého, kdo byl nepřítomný v práci, ze strany Legislativní rady vlády to bylo posouzeno, že to možné není," zdůraznil. 

Situace ve Velké Británii 

Kabinet premiéra Andreje Babiše se ve čtvrtek zabýval i možným rozšířením seznamu zemí, kam lidé nemají zatím jezdit. Velkou Británii však na něj prozatím nezařadila, situaci chce vyhodnotit až po svátcích a poté rozhodne, zda od 12. července bude platit důrazné doporučení nejezdit do Velké Británie.