Dosud šlo o individuální dohody mezi bankou a klientem. „Některé instituce ale doporučují, aby klienti vyčkali, až začne platit nová úprava zákona,“ řekl Deníku úvěrový analytik společnosti Broker Trust Roman Bečička.

On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Návrh ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) na odložení splátek hypoték a některých úvěrů pro lidi postižené opatřeními o tři až šest měsíců již schválila vláda a také poslanci. Senátoři by o něm měli jednat dnes.

„Protože rozhodující je nyní rychlost této formy pomoci občanům a podnikatelům vyrovnat se s důsledky pandemie koronaviru, nebudou banky zkoumat oprávněnost žádosti klientů,“ uvedl hlavní poradce ČBA Vladimír Staňura.

Bydlení v Praze. Ilustrační foto.
Odklad nájemného? Pomáhat má stát, a ne my, bouří se majitelé bytů

Podle Bečičky přesto není jisté, zda banky v budoucnu nebudou zjišťovat, jaké škody klientovi koronavirus skutečně způsobil. „V případě, že by v jeho čestném prohlášení byla lež, by se totiž mohl dopustit úvěrového podvodu,“ míní analytik.

Úroků se nezbaví

Ani odklad splátek navíc žadatele po dobu úlevy ne-uchrání od splácení úroků, byť až těsně před koncem splátkového kalendáře.

„Pro člověka v problémech, který peníze potřebuje ihned, přesto odložený úrok znamená menší zlo,“ prohlásil Bečička. Předpokládá, že se tyto úroky doplatí formou poslední splátky, o niž se celý splátkový kalendář protáhne.

Ministryně financí Alena Schillerová
Spravedlivý návrh? Schillerová chce zrušit daň z nabytí domů s odpočty u hypoték

Například pokud klient splácí měsíčně pět tisíc korun a úroky banka spočítá na osm tisíc, rozdělí tuto částku do dvou mimořádných splátek – pětitisícové a třítisícové.