Od poruchy srdečního rytmu mu pomohli kardiologové třinecké Nemocnice Podlesí. Byl prvním pacientem na Moravě, který vyzkoušel účinek alkoholové terapie. Nešlo o blahodárnou štamprli, která by nemocného postavila na nohy, ale speciální metodu založenou na aplikaci koncentrovaného ethanolu do cévy v srdeční síni. Od „revolučního“ výkonu uplynuly čtyři roky a pan Miroslav podstoupil ještě jeden menší zákrok. Arytmie je u něj definitivně pryč.

transplantace srdce.
Dlouhý život po transplantaci. Nové srdce mi dalo 35 let navíc, říká pacient

„Potíže byly hodně nepříjemné. Bolelo mě na srdci, měl jsem bušení a někdy jsem úplně hořel, i když jsem jen seděl,“ popisuje potíže. Přičítal je velkému stresu. Jako podnikatel v oboru elektro byl v jednom kole. V autě křižoval Moravu a honil každou minutu. „Skončilo to mrtvicí,“ vzpomíná Miroslav Bittala na kritickou dobu, kdy měl kvůli fibrilaci síní opravdu namále.

Kvůli nemocnému srdci skončil v částečném invalidním důchodu a dostal se do péče kardiologů z Nemocnice Podlesí, kde podstoupil zhruba osmihodinovou operaci. „Lékaři mi nabídli takzvanou alkoholovou ablaci Marshallovy žíly. Vše mi vysvětlili a já jsem souhlasil. Jsou společně s kardiology z Prahy špičkou v oboru. Měli moji plnou důvěru,“ popisuje unikátní operaci, během níž byl při vědomí a komunikoval s operačním týmem – zákrok prováděl tým v lokální anestezii.

Nevýznamná žilka

Výkon spočívá v aplikaci alkoholu do příslušné cévy v levé srdeční síni. Touto cévou je takzvaná Marshallova žíla, která v průběhu růstu embrya postupně zakrňuje. U některých lidí dojde až do podoby pouhého vazivového pruhu, u jiných zůstává jako „nevýznamná“ žilka. Právě tato abnormální tkáň je pak příčinou nežádoucí arytmie.

Fakultní nemocnice Brno
Špičkové vybavení operačních sálů je na kolečkách. Barvy vybíraly sestry

„Celý proces alkoholové terapie je maximálně jednoduchý. Zhruba dva mililitry koncentrovaného alkoholu svépomocí odstraní příčiny arytmií a ty odezní,“ vysvětluje kardiolog Nemocnice Podlesí Radek Neuwirth.

Po operaci ležel pan Miroslav v nemocnici jen čtyři dny. Od té doby se cítil velmi dobře – přišla roky nepoznaná úleva. „Zhruba po půl roce se objevily menší komplikace a musel jsem na další, už jen menší výkon. Bylo zapotřebí něco doladit,“ poznamenává dnes jednašedesátiletý muž z Hané, který opět může chodit na procházky se svými psy.

Ilustrační foto
Nová naděje pro revmatiky: moderní léčba je dostupnější

„Zvládám vše kolem domu i zahrady. Dokonce jsem na podzim naštípal dřevo,“ těší se z obratu k lepšímu. Na návrat do plného pracovního vytížení to však není. Pana Miroslava stále sužuje vysoký krevní tlak a další potíže, které způsobují, že se hodně zadýchává. Užívá léky a jeho srdce je pod pečlivým drobnohledem odborníků. Na kontrolní vyšetření musí co tři měsíce. „Srdce mi funguje normálně a já nejsem ohrožen mrtvicí nebo podobně závažným problémem. EKG ukazuje, že arytmie je pryč, což je pro mě nejlepší zpráva. Jsem velice rád, že jsem do toho tehdy šel,“ pochvaluje si rozhodnutí.

Pohled lékaře: kardiolog Nemocnice Podlesí Radek NeuwirthAlkoholovou ablaci provádíme zpravidla jako doplněk katetrizační ablace fibrilace síní, která umožňuje zničení abnormálních tkání v srdci pomocí tenkých elektrod, ale která také může být s ohledem na horší dostupnost místa obtížná. Druhou skupinou nemocných jsou lidé, u kterých katetrizační ablace selhala a dané místo, tedy Marshallovu žílu, se nám nepodařilo účinně zničit. To byl také případ pana Miroslava.

Celý proces alkoholové ablace je maximálně jednoduchý a spočívá v nalezení cévy, zaklínění jejího odstupu a aplikaci malého množství ethanolu. Ten pak už svépomocí odstraní příčiny arytmií a fibrilace odezní. Žilním přístupem se dostaneme až do srdečních dutin a odtud do srdečního žilního splavu, do kterého uvedená Marshallova žíla ústí. Nyní již stačí zaklínit její odstup balonem a injikovat jeden až dva mililitry koncentrovaného alkoholu. Ten již další práci provede během několika minut za nás a nenávratně destruuje svalové buňky, které arytmii až doposud spouštěly či udržovaly.

Fatální následky

Proto, aby srdce mohlo pumpovat okysličenou krev tisíci kilometry tepen, žil a vlásečnic, musí se za den stáhnout více než stotisíckrát. Pokud je tento rytmus nepravidelný, může výkon srdce narušit. Zatímco u jinak zdravých lidí nepředstavují tyto arytmie, až na výjimky, bezprostřední ohrožení života, u nemocných s postižením srdce, například po infarktu myokardu, mohou být některé arytmie životu nebezpečné. U mnoha lidí není jejich příčina jasná.

Ilustrační foto.
Pozor na klíšťata. Vzhledem k teplému počasí se již očekává jejich výskyt

V některých případech je arytmie příznakem srdečního onemocnění, například koronární choroby srdeční, onemocnění štítné žlázy a ledvin. Někdy ji mohou zavinit určité léky nebo porušená rovnováha draslíku nebo hořčíku v organismu. Abnormální rytmus srdce může také vyvolat velká dávka kofeinu, alkoholu, silné kouření nebo stres.

Fibrilace síní, která je celosvětově nejčastější arytmií, se stává jednou z civilizačních chorob, která v Česku trápí statisíce pacientů. Projevuje se bušením srdce, ztrátou výkonnosti, zvýšeným pocením nebo i zadýcháváním. Pokud se neléčí, může mít i fatální následky – podobně jako v případě pana Miroslava – nemocného stihne cévní mozková příhoda nebo srdeční selhání. Může mít řadu příčin i forem, vždy však komplikuje a omezuje každodenní život nemocného.

Srdce může posílit i chůze

Chůze je činnost, kterou všichni zvládáme od útlého věku. V dnešní době však za den často neujdeme více než 2000 kroků. To je mnohem méně, než potřebuje dospělý člověk, aby jeho tělo dobře fungovalo. Během dne by totiž měl ujít minimálně 10 tisíc kroků. Přitom i obyčejná chůze může pomoci bojovat proti nemocem srdce.

Virus HIV/AIDS, ilustrační foto.
Vědci podruhé vyléčili pacienta s virem HIV. Pomohla transplantace kostní dřeně

Pokud sedíte celý den v kanceláři, je řešením alpinning, kterému se také říká indoor walking, což lze přeložit jako „chůze uvnitř". Tento sport je v poslední době čím dál oblíbenější a z velkých měst se rozšířil i do menších obcí. Pomocí speciálního přístroje si zkusíte chůzi s různým sklonem, rychlostí a přetížením. Při lekci alpinningu uděláte minimálně 2500 kroků. A to je dobrý začátek. Pro ty, kteří se necítí na vrcholové sportovní výkony, je tedy výhodou, že si při alpinningu mohou volit různé stupně obtížnosti.

Recept pro zdravé srdce

Srdeční arytmii často způsobuje nedostatek draslíku, hořčíku a vápníku. Všechny tyto prvky se nacházejí v potravinách, ze kterých se skládá následující recept: draslík v sušených rajčatech, hořčík v čočce a vápník v sýru.

Čočkový salát se sušenými rajčaty a balkánským sýrem
Čočkový salát pomůže v boji se srdeční arytmiíČočkový salát pomůže v boji se srdeční arytmiíZdroj: Deník
Suroviny: 200 gramů červené čočky, 200 gramů zelené čočky, 1 ks nadrobno nasekané červené cibule, 50 gramů sušených rajčat, 50 gramů balkánského sýra, citronová šťáva z půlky citronu, 2 lžíce olivového oleje, hrst čerstvé hladkolisté petržele, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř

Ilustrační foto
Každý čtvrtý. Invalidů kvůli duševním poruchám přibývá