Není sám, komu chybí pomoc při sklizni. „Po jahodách přijdou na řadu třešně, meruňky a na podzim samozřejmě jablka. A všude chybí desítky až stovky brigádníků. Lidem se do této práce moc nechce. A to ani v současné době růstu životních nákladů,“ uvedl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Ročně potřebuje sektor ovocnářsví až pět tisíc brigádníků.

Ve Vraňanech začíná jahodová sezóna 2022.
Sklizeň českých jahod začíná o měsíc dřív. Díky technologii a čmelákům

Velkou roli v zájmu o sezónní brigádu v ovocnářství hraje dle Ludvíka fakt, že v České republice je stále nízká míra nezaměstnanosti. „Čechy tato práce, kde si lze vydělat úkolově i patnáct stovek denně, neláká. I proto se zase budeme muset spolehnout na zahraniční pracovníky. Z tohoto pohledu, ale i z dlouholetých zkušeností, to budou hlavně Ukrajinky,“ doplnil Ludvík.

V České republice se jahody pěstují zhruba na 500 hektarech. Výnos jednoho hektaru je zhruba 6 tun jahod.

V pěstování jahod není Česká republika soběstačná, z 80 procent se musí trh doplnit jahodami ze zahraničí.

Problémy se sehnáním brigádníků měli donedávna i v baště českého chmele. Na Žatecku a Rakovnicku v květnu začíná jarní sezóna spojená s navazováním a napichováním chmelových rostlinek. Dávno pryč jsou přitom doby studentských chmelových brigád, manuální práci tu dnes obstarávají najatí dělníci, nejdříve to byli Ukrajinci, v poslední době hlavně z Vietnamu.  

S těmi začali spolupracovat zdejší chmelaři v loňském roce a panuje s nimi maximální spokojenost. Hlavně s jejich zručností. „Za den stihnou zapíchat až čtyři tisíce chmelovodičů k rostlinám. Celkově tak 88 hektarů, na kterých se u nás chmel pěstuje, stihnout za zhruba deset dnů. Teď jich tu máme pětadvacet a opravdu si na jejich práci nemůžu stěžovat,“ popsal vedoucí výroby chmele firmy Lupofyt Milan Procházka.

Kdo neumí trhat jahody správně, zkrátí jim už tak krátkou životnost
VIDEO: Lidé špatně trhají jahody, ty se pak kazí. Podívejte se, jak na to

Že práce v sadech a na polích Čechy netáhne, potvrzují i data z Úřadu práce. „Ke konci dubna hledali zaměstnavatelé v rámci krátkodobých pracovních poměrů zejména obsluhu pojízdných zařízení, pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví nebo montážní dělníky,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce Kateřina Beránková.

O pomocníky v zemědělství, lesnictví a rybaření pak ÚP ve stejné období zaznamenali jen minimální zájem. „Zaměstnavatelé většinou hledají brigádníky prostřednictvím internetové inzerce, sociálních sítí či vlastních zaměstnanců, proto se jejich nabídka objevuje v evidenci Úřadu práce ČR v menší míře,“ doplnila Beránková.