Na D8 mezi Ústím nad Labem a Německem, konkrétně na 82. kilometru uvízly kamiony, tunel ve směru do Německa byl zhruba dvě hodiny neprůjezdný. Kolem 6:00 se podařilo provoz tunelu ve směru do Německa obnovit, kolona se začala rozjíždět. Vyplývá to z informací Národního dopravního informačního centra (NDIC).

"Z důvodu nepříznivých klimatických podmínek, sněžení, je uzavřen směr na Německo," uvedlo NDIC. Problémy zde přetrvávaly i kolem 13. hodiny.

Více o situaci na Ústecku zde:

Ucpaná dálnice D8, středa 5. února
Sníh zastavil kamiony na dálnici D8 u Ústí. Kolona měřila až deset kilometrů

Meteorologové rovněž varují i před silným větrem, který ve středu zasáhne Česko, sněhovými jazyky a zvýšením hladiny řek.

Aktuální data z meteoradaru:

Nehoda nákladního auta uzavřela také silnici I/7 v úseku mezi Křímovem a Horou Svatého Šebestiána. Auto sjelo do příkopu, hasiči je museli vyprostit. Silnice by měla být podle webu dopravních informací ŘSD zavřená celé dopoledne. Na silnicích v Krušných horách si musí dát motoristé pozor na sněhové jazyky, Cínovec na Teplicku hlásí nebezpečí námrazy.

V Libereckém kraji napadlo přes noc až 20 centimetrů sněhu, nejvíc v Jizerských horách a Krkonoších. Těžký mokrý sníh ohýbal stromy, silný vítr vytvářel sněhové jazyky a závěje. Hasiči vyjížděli zatím ke 45 událostem, kdy silnice zablokovaly popadané větve a stromy. Například spadlý strom mezi Desnou a Dolním Polubným v Jizerských horách přerušil dopravu na frekventované železniční trati z Tanvaldu na Harrachov a dál do polské Sklářské Poreby. Silný vítr zastavil ráno kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci.

Kvůli popadaným stromům nabral více než třicetiminutové zpoždění také ranní vlak z Liberce na Semily společnosti Arriva.

Zapadlý kamion nedaleko Poličky. 4. února 2020
Vítr lámal stromy, na severu sněžilo. Tisíce domácností jsou bez proudu

Kvůli sněhu zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřena silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu. Řidiči musí po silnici 13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

"S vypětím všech sil se nám daří udržet ve sjízdném stavu i pro kamiony silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov," řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK. Přesto řidičům nákladních vozů doporučuje k cestě do Polska využít alternativní trasu po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou. Pozor by si měli dát řidiči kamionů také na silnici 9 ze Svoru na Rumburk a do Německa, i tam mohou mít ve stoupání kvůli mokrému sněhu problémy.

V Libereckém kraji napadlo přes noc až 20 centimetrů sněhu, nejvíc v Jizerských horách a Krkonoších. Těžký mokrý sníh ohýbal stromy, silný vítr vytvářel sněhové jazyky a závěje. Hasiči vyjížděli zatím ke 45 událostem, kdy silnice zablokovaly popadané větve a stromy. Například spadlý strom mezi Desnou a Dolním Polubným v Jizerských horách přerušil dopravu na frekventované železniční trati z Tanvaldu na Harrachov a dál do polské Sklářské Poreby. Silný vítr zastavil ráno kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci.

Silný vítr i ve středu působí problémy obyvatelům jižní Moravy. Hasiči vyjížděli od rána do jedenácti hodin dopoledne k jednadvaceti případům. „Nejvíce případů máme aktuálně na Blanensku. Pár je jich na Brněnsku a Hodonínsku, po jednom případě na Vyškovsku a na Znojemsku,“ sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Více o situaci v Jihomoravském kraji:

Strážníci v Brně řešili v souvislosti se silným větrem zhruba dvacet záležitostí.
Vítr lámal stromy, jeden spadl v brněnské zoo. Ve čtvrtek se počasí uklidní

Nadílka v Královehradeckém kraji

Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin asi 20 centimetrů sněhu. Silný vítr také zastavil horní úsek lanovky na Sněžku a v Peci pod Sněžkou vyřadil z provozu lanovku na Hnědý vrch a vleky U Lesa a Klondike.

Hasiči měli v kraji několik výjezdů k popadaným stromům. Kromě Krkonoš pokryl čerstvý sníh i silnice v Orlických horách. 

Počasí, sníh, mráz, obleva - ilustrační foto
Počasí jako na houpačce. Jarní teploty vystřídají mrazy, ale jen na chvíli

Sněžení se v kraji očekává i přes den. "Dopoledne připadnou až tři centimetry, na horách pět až deset centimetrů sněhu," uvedli meteorologové. Vítr by mohl mít na horách v nárazech rychlost až 90 kilometrů v hodině. Na silnicích by vítr mohl od vyšších poloh tvořit sněhové jazyky.

Odpoledne se čeká ustávaní srážek a ubývání oblačnosti. Teploty by se měly pohybovat od jednoho do čtyř stupňů Celsia, na horách kolem minus pěti.

Podívejte se na situaci ve vašem kraji:

I na Pardubicku se na kluzkých vozovkách stalo v noci několik dopravních nehod. Zapadlý čtyřicetitunový kamion museli ze závějí vyprostit hasiči v Moravské Třebové, ve Vysokém Mýtě na silnici směrem na Luži vytahovali zapadlý popelářský vůz. Převrácený sypač skončil po 1:00 v Nekoři na Orlickoústecku.

Ledovka na Olomoucku

Na ledovku i rozbředlý sníh si dnes ráno museli po nočním vydatném sněžení dát pozor řidiči v Jeseníkách, kde napadlo několik centimetrů sněhu. Slabá vrstva rozbředlého sněhu je také na některých silnicích ve vyšších polohách Olomoucka, Přerovska a Prostějovska. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Tragédie na Slovensku
Ve městě Myjava na západě Slovenska nedaleko hranic s Českem zemřelo jedno dítě poté, co ho dopoledne zasáhla konstrukce autobusové zastávky, kterou vyvrátil poryv větru.

Nebezpečná ledovka se v noci vytvořila na silnici mezi Vápennou a Jeseníkem. Rizikový úsek má délku 7,5 kilometru. Řidiči se tam musí dát pozor i na hluboký sníh. Rozbředlý sníh ráno pokrývá většinu silnic na Jesenicku a Šumpersku, kde jsou stále sněhové přeháňky, což snižuje dohlednost.

Ve Velkém Týnci spadl strom na zaparkovanou dodávku, naštěstí nikoho nezranil. "Do spadeného stromu bohužel narazilo osobní vozidlo v Určicích na Prostějovsku," přiblížil mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák s tím, že ani v tomto případě naštěstí nedošlo k nějaké újmě na zdraví.

Hasiči na Olomoucku museli v úterý zasahovat také kvůli silným dešťům. "Odčerpávali větší vodní lagunu na komunikaci v Hranicích, v tamní průmyslové části. Voda zde nebezpečně ohrožovala jednu z komerčních hal," popsal mluvčí Hošák. Vodu ze zatopeného sklepa dostávali hasiči i v Huzové na Olomoucku.

Řidiče zabil strom

K tragické dopravní nehodě došlo ve středu před sedmou hodinou ráno na Mladoboleslavsku. Na projíždějící vůz spadl strom, řidič i přes snahu záchranářů zraněním podlehl.

„Po vyproštění z vozidla předali hasiči zraněného muže do péče záchranářům, kteří u něj zahájili intenzivní péči. Bohužel muž utrpěl velmi vážné poranění hlavy, kterému i přes snahu záchranářů na místě podlehl,“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Cestu k nehodě zkomplikoval záchranářům necelý kilometr před nehodou další spadlý strom, který blokoval silnici. Kvůli překážce museli využít jinou trasu.

Ilustrační fotografie.
Silný vítr nadále láme stromy a větve na Vysočině

Kvůli popadaným stromům museli vyjíždět hasiči i na Vysočině. „Od rána zasahovali hasiči v kraji u více než dvou desítek technických pomocí a řešili jednu desítku dopravních nehod,“ informovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Nejčastěji hasiči opět odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a tvořily překážku na silnicích. „V několika případech byli hasiči přivoláni k vyproštění vozidel, která na komunikacích uvízla,“ doplnila Musilová.

Tisíce domácností bez proudu

Ve středu dopoledne byůp v České republice přes osm tisíc domácností bez proudu. Společnost E.ON evidovala 3750 domácností bez elektřiny na Moravě a v jižních Čechách, dalších asi 4500 hlásila společnost ČEZ na Liberecku a Semilsku.

I ve Zlínském kraji evidovali poruchy na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny byly stovky domácností na několika místech regionu, v okolí Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku či u Slušovic na Zlínsku, sdělila dnes ČTK mluvčí společnosti E-ON Martina Slavíková.

Bez elektřiny byli lidé na některých místech regionu kvůli silnému větru a vydatnému dešti již v úterý, ještě večer nefungovala elektřina v asi tisícovce domácností. Situace se však v noci zklidnila a dnes ráno nebyly nahlášené žádné poruchy. Podle Slavíkové však poté opět začal foukat vítr, který způsobil další problémy. E-ON dopoledne v celé zemi evidoval osm poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny bylo asi 3750 domácností, na Moravě bylo šest poruch na vedení vysokého napětí.

Počasí, sníh, mráz, obleva - ilustrační foto
Počasí jako na houpačce. Jarní teploty vystřídají mrazy, ale jen na chvíli

"Na Kroměřížsku jsou omezeny dodávky elektřiny v okolí Bystřice pod Hostýnem, konkrétně jde asi o 870 domácností kolem Rychlova. Na Zlínsku řešíme poruchu, která odřízla od elektřiny přibližně 1230 domácností kolem Slušovic. Na Zlínsku se nám během rána naopak podařilo obnovit dodávky elektřiny pro 440 domácností, třeba v lokalitě Brumov-Bylnice," uvedla dříve mluvčí.

Na Uherskohradišťsku energetici opravovali poškozený sloup elektrického vedení. "Takže jsme museli krátkodobě odpojit asi 100 domácností v okolí Stupavy," uvedla Slavíková.

Společnost ČEZ, která zajišťuje dodávky elektřiny na Vsetínsku, žádnou poruchu není neevidovala.

Na horách až 20 cm sněhu

Sněhu bude přibývat, podle meteorologů může na horách napadnout až 20 centimetrů. Problémy mohou mít v takovém případě hlavně kamiony ve stoupání na Kořenov a Harrachov a dál do Polska. K zablokování provozu na 17kilometrovém úseku z Tanvaldu na Harrachov stačí jediný kamion uvízlý v kopci.