Premiér Andrej Babiš na úvod středeční tiskové konference popřel, že by Česko odmítlo vakcínu AstraZeneca od Spojených arabských emirátů. „Máme smlouvu s AstraZenecou ve které jsme se zavázali, že nebudeme nakupovat vakcíny mimo tuto smlouvu,“ řekl. „Tenhle černý trh existuje, my jsme ho nahlásili do Evropy a vyšetřuje ho OLAF.“

„Včera jsme dostali 15 tisíc vakcín od Pfizeru, dorazí další desítky tisíc od Astry. Myslím, že ty registrace fungují dobře,“ komentoval předseda vlády průběh očkování. „Množství vakcín se bude navyšovat, v březnu jich dostaneme víc než milion.“

Očkování ve Fakultní nemocnici Ostrava. Mezi prvními byli naočkováni přednosta a vrchní sestra Kliniky infekčního lékařství.
Kolik Čechů prodělalo covid? Daleko více, než se myslelo, naznačila studie

O dodávky léku Ivermectin je podle Babiše v Česku zájem. „Věřím, že SÚKL brzy povolí jeho distribuci,“ uvedl a doplnil, že se jedná o látku která funguje a pomáhá.

Pracovní povinnost

„Situace v nemocnicích je kritická, je potřeba zapojit všechny rezervy,“ komentoval ministr zdravotnictví Jan Blatný situaci v Česku. Vláda proto umožní hejtmanům nařídit pracovní povinnost zdravotníkům ambulatní péče, jednodenní péče a lůžkové péče, v jejichž zařízení nejsou momentálně hospitalizováni pacienti s covidem.

„Tato povinnost se nevztahuje na takzvané lékaře prvního kontaktu. Ti nyní budou jediní, kteří se budou starat o ostatní pacienty,“ uvedl Blatný a doplnil, že jde především o praktiky či gynekology. „Ti budou nadále vykonávat svou činnost. Pro všechny občany tak chci dát najevo, že se nestane, že by člověk který vyžaduje akutní péči nebyl ošetřen. To co odložit lze ale bude odloženo.“

Zařízení, která budou chtít nové pracovníky využít, budou vytvářet seznamy, na základě kterých bude jejich potřebám vyhověno. O nařízení pracovní povinnosti budou přitom rozhodovat hejtmani a primátor hlavního města Prahy. Podle Blatného není problémem kapacita nemocnic či počet lůžek, ale právě personál.

Jan Hamáček.
Lidé se budou moci testovat doma, říká vicepremiér Jan Hamáček

Blatný také současně popřel, že by pracovní povinnost odvolávala například zaměstnance z hospiců. „Tato zařízení jsou samozřejmě z tohoto opatření vyjmuta stejně, jako třeba praktičtí lékaři,“ vysvětlil.

Šéf rezortu zdravotnictví současně vyzval očkovací centra, aby si neodkládala očkovací dávky na později. „Cílem je, aby při současných dodávkách vakcín bylo v březnu očkováno denně zhruba 35 tisíc osob a od dubna až 100 tisíc denně,“ řekl.

Ministr Blatný také v reakci na otázku odmítl slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že by pociťoval syndrom vyhoření. Názor prezidenta nesdílí ani premiér Babiš. 

Testování ve firmách

Do testování ve firmách se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka zapojilo zhruba deset tisíc podniků. První den plošného testování přitom proběhl bez problémů. Ministr firmám poděkoval za spolupráci a především za to, že kromě samotestů nabízejí i možnost testování u lékařů.

Poslanec Lubomír Volný
Plánují vraždit lidi léčené ivermektinem, spustil Volný. Poslance šetří policie

„Vydáno bylo 6,5 milionu samotestů, 1,5 milionu je k dispozici, přes dva miliony budou k dispozici do konce týdne a dalších téměř deset milionů testů bude připraveno v průběhu března,“ uvedl Havlíček a doplnil, že na seznamu společností, jejichž testy je možné využít, je v současné době 50 firem.

V pátek bude předložen návrh na povinné testování státních zaměstnanců. „Pokud ho vláda schválí, od středy zahajujeme další vlnu plošného povinného testování,“ uvedl ministr.