Pracovníci úřadů práce se v tomto roce mají co ohánět. Oproti loňsku se zvýšil počet všech dávek, které úřady vyplácejí, o téměř devětačtyřicet procent. „Aktuálně úřad práce vyplácí přibližně dva miliony dávek měsíčně,“ uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Jednou z nich je právě i jednorázová dávka na dítě ve výši pět tisíc korun. Beránková upřesnila, že do uplynulého pondělí jich její kolegyně a kolegové vyplatily zhruba 850 tisíc v celkovém objemu přesahující 6,7 miliardy korun. „Tímto prostřednictvím příspěvek podpořil 1 345 753 dětí,“ upřesnila mluvčí.

Výše školného se v dětských skupinách značně liší. Ty bez státního příspěvku ho ženou k deseti tisícům. U těch, které ho pobírají, záleží na různých okolnostech a podmínkách provozování. Ilustrační snímek
Část rodičů si připlatí za dětské skupiny. Stát zvýšil limit na školné

Na dávku má nárok každá domácnost s dětmi, jejíž hrubý roční příjem nepřesáhne milion korun. Hrubý měsíční příjem by tedy neměl být vyšší než asi 83 tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že takových rodin je v ČR přibližně 1,1 milionu, přičemž do uplynulé středy o tuto dávku požádalo bezmála 970 tisíc domácností pro 1,44 milionu dětí.

Většina již o příspěvek požádala 

„Z těchto čísel vyplývá, že velká většina těch, kdo na jednorázový příspěvek mají nárok, již požádala a obdržela jej. Platí ale, že příspěvek lze získat až do poloviny příštího roku a nárok mají i děti, které se do konce tohoto roku teprve narodí,“ doplnil vedoucí oddělení mediální komunikace ministerstva Jakub Augusta.

Ekonom Daniel Münich z CERGE-EI institutu, který je zároveň poradce premiéra a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), odhaduje, že o příspěvek dosud nepožádaly spíše ty nejchudší domácnosti, nebo naopak ti, kteří se svými příjmy přibližují k nastavené horní příjmové hranici jednoho milionu korun.

Zkrácení rodičovského příspěvku o jeden rok by státu ušetřilo až sedm miliard korun ročně. Maminky se takového kroku obávají…
Češi se bojí zkrácení rodičovského příspěvku. Stát by získal až sedm miliard

Každopádně si myslí, že dávka rodinám pomohla. „Ale peníze pomohou vždy a všem, takže otázka by měla spíše znít, zda se za část těch peněz nemohlo někomu pomoci více,“ uvažuje Münich.

Sám si přitom myslí, že mohlo. „Příspěvek měl být více zacílen na nejvíce negativně dotčené chudé rodiny. Například se mohly a měly už počátkem léta zvýšit přídavky na děti na úroveň, kam poskočí až teď od ledna 2023. A bylo by to pro úřady i rodiny mnohem jednodušší,“ míní ekonom.

Dvě možné varianty pomoci

Právě větší adresnost dávky, která by byla více zaměřena na nízkopříjmové domácnosti, byla i součástí debaty v samotném NERVu. „Jak opakovaně sdělil ministr (financí, pozn. red.) Stanjura (ODS), vláda zdědila administrativu, která neumí propojovat registry, a tudíž byl výběr ze dvou možností – za prvé přesněji, ale hodně pomalu, nebo za druhé plošněji, ale rychle,“ řekl ředitel pro výzkum Centra ekonomických a tržních analýz a rovněž člen NERVu Aleš Rod.

Chápe tudíž, proč se vláda nakonec rozhodla pro méně adresnější, ale rychlejší variantu. Navíc podle něj dosavadní čísla ukazují, že zájem o příspěvek bude nižší, než se původně předpokládalo.

Kreativní kroužek Agátka v Rakovníku - Ilustrační foto
Kroužky pro školáky znatelně zdraží. Rodiče ale mohou požádat o proplacení

Také Jakub Augusta počítá s tím, že počet žádostí o jednorázový příspěvek už nebude výrazně narůstat. „Setkal jsem se s případy, kdy o něj lidé nepožádali s poukazem na to, že ho zatím nepotřebují,“ dodal.

Na druhou stranu se úředníkům podařilo získat určitá data o struktuře žadatelů a ukázalo se, že desetitisíce rodičů mají kvůli svým příjmům nárok i na pravidelný měsíční příspěvek na dítě. Dosud o něj ale nepožádali. „Díky těmto informacím o úzké cílové skupině jsme mohli napřímo oslovit velké množství potenciálních příjemců této formy pomoci, a to v říjnu formou SMS,“ dodal.

Mimořádný příspěvek na dítě

• Počet domácností, které mají nárok na příspěvek na dítě: cca 1,1 milionu
• Počet žádostí o příspěvek (k 21. 12.): 967 829 pro 1 440 193 dětí
• Počet vyplacených dávek (k 19. 12.): 849 107 pro 1 345 753 dětí
• Zatím vyplacená částka (k 19. 12.): 6,7 miliardy korun

Zdroj: MPSV, ÚP ČR