Ten nárůst je výrazný. Z měsíce na měsíc stále více dětí a teenagerů proudí přes jižní hranici z Mexika do USA. Od začátku října jich bylo celkem zadrženo bez rodičů přes třicet tisíc. To je skoro dvakrát více než ve stejném období o rok dříve. Jen v únoru podle agentury AP překročilo hranici 9,4 tisíce neplnoletých imigrantů, třikrát více než v únoru 2019. Jak popsal deník The New York Times, děti jsou řadu dní drženy v přeplněných provizorních táborech, často jen stanových.

Spí na matracích, přikrývají se útržky plastových fólií, osprchovat se mohou jen jednou za několik dní. Jsou mezi nimi i úplně malé děti. Malí imigranti nejčastěji překračují hranici individuálně nebo jen v malých skupinkách. Mnoho z nich má u sebe jen papírek s telefonním číslem příbuzného, který už v USA žije.

Policista před supermarketem ve městě Boulder v americkém státě Colorado, kde střelec zabil nejméně deset lidí (na snímku z 23. března 2021)
Střelec zabil v coloradském supermarketu deset lidí. Mezi nimi i policistu

Jak informovala BBC, v polovině března přebývalo v podobných sběrných táborech 4,2 tisíce děti, o třetinu více než na začátku měsíce. „Podle zákona by v nich měly být maximálně 72 hodin, přes tři tisíce z nich je tam ale už o několik dní déle,“ informovali lidsko-právní aktivisté, kteří na Jihu vypomáhají. To nakonec potvrdil i ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas. Po uplynutí této lhůty by měly děti zamířit do mnohem lépe vybavených imigračních středisek s dětskými hřišti, školními třídami a psychologickou pomocí. Migrační úřad až zde začíná s hledáním jejich příbuzných.

„Situace je kritická a vyžaduje okamžitou reakci. Ty děti jsou zde jak v pasti,“ řekla deníku právnička Leecie Welchová, která navštívila tábor v texaské Donně. Ten je určen pro 250 osob, v minulém týdnu ale hostil okolo tisícovky dětí včetně batolat. Scházejí zde matrace, děti spí buď přímo na zemi, nebo na plechových lavicích. „Je zde šokující množství dětí, kterým nebylo ještě deset let. Jedna holčička mi vyprávěla, že se nekoupala už šest dnů. Pohraniční služba ten příval nezvládá,“ pokračovala Welchová. Dočasné tábory podle expertů v těchto dnech mnohem více připomínají věznice, než místo, kde by mohly pobývat děti. „V takových podmínkách by děti měly žít co nejkratší dobu. Proto musí Bidenova administrativa okamžitě začít něco dělat,“ sdělil právník z Americké unie lidských svobod Shaw Drake.

Krizová agentura

Bílý dům jedná, ale příval je prostě příliš velký. V posledních týdnech otevřel několik nových center pro dětské migranty. A ačkoliv tvrdošíjně odmítá situaci na hranici označit za krizovou, vyslal do regionu Federální agenturu ke zvládání krizí. „Budeme mít, věřím, do konce měsíce dost lůžek, abychom se postarali o děti, které nemají kam jít,“ řekl v rozhovoru pro ABC prezident Joe Biden.

Vakcína proti covidu od firmy Pfizer
Přes šest milionů lidí za dva dny. Američané slaví rekord v očkování

Situace na jižní hranici nahrává opozičním Republikánům, kteří si příležitost ke kritice nenechali ujít. „Protože nemají žádný plán, dovedli region až do humanitární krize. Jen kvůli nim na hranici nyní panují nelidské a srdcervoucí podmínky,“ uvedl texaský guvernér a Republikán Greg Abbott. Předchozí vláda Donalda Trumpa byla rovněž ostře kritizována, její migrační politika byla často označována za surovou. I kvůli takovým rozhodnutím, jakým bylo oddělení dětí od rodičů po překročení hranice. Dodnes se přes 600 dětí nepodařilo vrátit k jejich rodinám.

Podle vlády ale za aktuálním nárůstem počtu imigrantů není kritizované Bidenovo zmírnění migrační politiky, ale hlavně bída, násilí, přírodní katastrofy a ekonomická krize spojená s pandemií v Latinské Americe.

Ztracené děti
Během politika Nulové tolerance za vlády Donalda Trumpa byly v letech 2017 a 2018 na jižních hranicích USA děti běžně oddělovány od svých rodičů.

Dosud nebyly nalezeny rodiče 628 takto separovaných malých imigrantů.

Stopa rodičů většinou mizí někde v trojúhelníku států zmítaných násilím: Honduras, Nikaragua a Salvador.