"Vrtulník byl nalezen v jezeře v hloubce 110 metrů, nalezeno bylo rovněž tělo pasažérky. Zvažují se technické možnosti, jak helikoptéru z vody vyzvednout," uvedli v prohlášení vyšetřovatelé.

"Ocasní část se odlomila, zbytek trupu je celý," popsal televizi Rossija 24 gubernátor oblasti Vladimir Solodov, podle nějž se na objevení stroje podílely ponorné přístroje ministerstva obrany, které mohou pracovat v takové hloubce.

Pád vrtulníku na Kamčatce
Na Kamčatce se zřítil vrtulník do jezera. Pohřešuje se osm lidí včetně dítěte

Vrtulník Mi-8 se zřítil do Kurilského jezera ve čtvrtek ráno místního času během turistické exkurze. Z osmi zachráněných lidí zůstávají čtyři v nemocnici. Po dalších se dále pátrá, úřady už ve čtvrtek uvedly, že jejich šance na přežití jsou mizivé. Podle dostupných informací mezi nimi bylo i jedno dítě.

Nepříznivé počasí, nebo závada? 

Jako nejpravděpodobnější příčiny havárie vrtulníku se podle ruských tiskových agentur jeví nepříznivé počasí, chyba pilota a technická závada.

Rusko podle agentury AFP v poslední době vylepšilo bezpečnost svého leteckého provozu. Nicméně případy špatné údržby letadel a nedostatečné bezpečnostní standardy nevymizely a země zažila několik leteckých tragédií.

Následky pádu letadla společnosti Japan Airlines v roce 1985.
Děsivý pád letadla v Japonsku: trval půl hodiny, piloti i cestující prožili muka

Minulý měsíc se na Kamčatce zřítilo letadlo An-26 a zahynulo všech 28 lidí, kteří byli na jeho palubě, připomněla agentura AP.