Trojčata, která se narodila předčasně 17. června v mexickém státu San Luis Potosí, byla pozitivně otestována během téhož dne. Zatímco dívka a jeden z chlapců se těší dobrému zdravotnímu stavu, druhý chlapec musí být v současnosti léčen kvůli problémům s dýcháním.

Ilustrační snímek
Američan si odmítl nasadit roušku. Aerolinky ho vykázaly z letadla

Podle mluvčího mexického výboru pro zdravotní bezpečnost se pravděpodobně jedná o vůbec první případ nákazy koronavirem u novorozených vícerčat. Lékaři proto zkoumají, zda se děti nakazily prostřednictvím placenty.

Již předem přitom vyloučili možnost, že by k nákaze mohlo dojít až po porodu. „Není možné, aby byly infikovány až po svém narození,“ citovala BBC státní tajemnici pro zdraví Mónicu Lilianu Rangel Martínezovou. Rodiče dětí jsou v současnosti testováni, podle úřadů však nevykazují žádné příznaky onemocnění.

Koronavirus u novorozenců

Ačkoli je výskyt koronaviru u novorozenců velmi neobvyklý, několik podobných případů bylo zdokumentováno již dříve. Podle lékařů přitom existují dva způsoby nákazy: a to buď po narození kontaktem s již nemocnou osobou, nebo ještě v matčině lůně prostřednictvím placenty.  

Bezpolicejní zóna ve čtvrti Capitol Hill v americkém Seattlu
Experiment nevyšel. Seattle chce zrušit bezpolicejní zónu, opět šlo o život

Američtí vědci nedávno ohlásili první známý případ placentární nákazy koronavirem, připomněla BBC. Pro nastávající matku i pro její nenarozené dítě infekce většinou představuje jen nízké riziko, když neexistuje důkaz, že by mohla vést k potratu či nějak ovlivnit vývoj plodu.

Některé zprávy však naznačují, že koronavirus může zvýšit pravděpodobnost předčasného porodu. Nakažení kojenci následně nemusí vykazovat žádné příznaky, uzavřela BBC.

Koronavirus v Mexiku

První případ nákazy koronavirem byl v Mexiku odhalen 28. února. Od vypuknutí epidemie úřady evidují na 185 tisíc nakažených, přičemž nemoci podlehlo asi 22 584 z nich. Objevují se však informace, že nakažených i zemřelých je ve skutečnosti mnohem více a oficiální údaje jsou zkresleny malým počtem provedených testů.