„Vzhledem ke vzniklé situaci nemohu naplnit mandát, který mi svěřila Konzervativní strana. Zůstanu ve funkci do chvíle, než bude zvolen můj nástupce,“ oznámila na čtvrteční tiskové konferenci Liz Trussová, která v posledních dnech čelila stále většímu tlaku k reziganci. Volba nového lídra konzervativců by se měla uskutečnit příští týden. 

Rezignace je vyvrcholením vládní krize, kterou v posledních dnech prohloubily ekonomické reformní plány, především daňové škrty, od nichž byla Trussová nakonec nucena postupně ustoupit. Navzdory tomu, že se za své chyby omluvila a vyměnila v čele resortu financí Kwasiho Kwartenga za Jeremyho Hunta, nepodařilo se jí uklidnit nevoli ve vlastní straně.

Ztráta podpory veřejnosti

Strana po příchodu Trussové do jejího čela ztratila na podpoře veřejnosti, když podle úterního průzkumu společnosti YouGov hodnotilo její politické výkony kladně jen deset procent dotázaných. 

Trussová rezignovala bezprostředně po jednání s nejvyššími představiteli Konzervativní strany, konkrétně s vicepremiérkou Thérèse Coffeyovou, předsedou strany Jakem Berrym a předsedou Výboru 1922 Bradym.

Britská premiérka Liz Trussová, 14. října 2022.
Liz Trussová bojuje o přežití. Toryové tajně hledají náhradu, píše britský tisk

Lídr labouristické opozice Keir Starmer i šéfka Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová vyzvali k okamžitému vyhlášení předčasných voleb. „Volby jsou demokratický imperativ. Nemám slova, která by popsala tenhle naprostý binec,“ prohlásila Sturgeonová. Starmer řekl stanici Sky News, že „Konzervativní strana už nemá mandát k tomu, aby vystavila zemi dalšímu experimentu“.

„Každá z jejich krizí vznikla v Downing Street, ale zaplatila za ni britská veřejnost na úrokových sazbách. Na další svůj nepořádek už prostě nemohou odpovědět tak, že lusknou prsty a vymění toho člověka nahoře. Potřebujeme předčasné volby, okamžitě,“ prohlásil Starmer.

O kandidatuře uvažuje i Boris Johnson

Mezi jmény osob, které by mohly Trussovou ve funkci nahradit, se objevují například Rishi Sunak a Penny Mourdantová - oponenti Trussové ve vnitrostranické volbě premiéra letos v létě. List The Times s odkazem na své zdoje uvedl, že kandidaturu vážně zvažuje i expremiér Boris Johnson.

Luboš Palata
Liz Trussová po měsíci a půl zbankrotovala. Británie dál padá

Detaily o výběru nového vůdce Konzervativní strany zatím nejsou jasné, konečné volby se ale zúčastní dva kandidáti. O průběhu volby rozhoduje Výbor 1922 - orgán Konzervativní strany, který sdružuje poslance bez vládních funkcí a de facto řídí vnitřní fungování strany.

Trussová byla do dnešního dne v čele vlády 44 dní, což je nejkratší premiérský mandát v britské historii. Na druhém místě je George Canning, který byl v úřadu 119 dní do své smrti v roce 1827.