Přední kritik ruského prezidenta Vladimira Putina zkolaboval 20. srpna v letadle, jímž se vracel ze Sibiře do Moskvy. V bezvědomí byl nejprve ošetřován v Omsku. Po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny byl přepraven na berlínskou kliniku Charité. Tam testy v těle Navalného objevily stopy otravy.

Policejní vozy parkují 24. srpna 2020 před berlínskou kliniko Charité, kde je hospitalizován předák ruské opozice Alexej Navalnyj.
Navalného stav se zlepšuje, německá policie posílila jeho ochranu

Později německá vláda po rozborech v armádní laboratoři oznámila, že politik byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz.

Moskva ale stále odmítá, že byl Navalnyj otráven v Rusku. Odvolává se přitom na informace od lékařů v Omsku, kteří tvrdí, že jejich laboratorní testy neprokázaly žádnou otravu ani přítomnost toxických látek.

Zapojení ruských vyšetřovatelů 

Podle dnešní informace ruského ministerstva vnitra hledaná Marina Pevčichová, která trvale žije v Británii, byla mezi šesti osobami, jež Navalného doprovázely. Zatímco pět ostatních vyšetřovatelé vyslechli, tato žena se výpovědi 20. srpna vyhnula a 22. srpna odletěla do Německa. Kde se nyní nachází, se zjišťuje.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo.
Otrava Navalného? Je pravděpodobné, že za tím stálo ruské vedení, řekl Pompeo

Ministerstvo podle agentury TASS rovněž sdělilo, že v souvislosti s informacemi o probuzení Navalného z kómatu připravuje pro německé úřady žádost o povolení účasti ruských vyšetřovatelů a experta při německém vyšetřování případu.