Plavba má být zablokována až do objasnění sobotního útoku dronů proti ruské Černomořské flotile v Sevastopolu na anektovaném Krymu. Ruské ministerstvo akci označilo za „teroristický útok“ a tvrdí, že k němu byly zneužity civilní lodě nacházející se v koridoru.

Lidé na ulici v Kyjevě během útoku dronů na ukrajinskou metropoli, 17. října 2022
Ruské útoky na ukrajinská města pokračují. Část Kyjeva se ocitla bez proudu

„Do objasnění situace okolo teroristické akce, spáchané Ukrajinou 29. října proti vojenským i civilním lodím v Sevastopolu, se plavba v bezpečném koridoru, vytyčeném černomořskou iniciativou, pozastavuje,“ uvedlo ruské ministerstvo. Za stávajících podmínek nelze podle něj zaručit bezpečnost plavby, a to až do doby, než ukrajinská strana přijme dodatečné závazky, že nevyužije tuto plavební trasu k „vojenským cílům“.

„Zdůrazňujeme, že Ruská federace jako účastník zmíněných dohod z nich nevystupuje, ale pozastavuje jejich platnost,“ tvrdí ministerstvo.

Dohoda bez ruské účasti 

Prohlášení následovalo poté, co z ukrajinských přístavů vyplulo dnes v rámci dohody o vývozu obilí 12 lodí. Rusko v sobotu pozastavilo svoji účast na dohodách umožňujících vývoz potravin z ukrajinských přístavů přes Černé moře.

Ruský prezident Vladimir Putin na návštěvě armádního výcvikového centra v Rjazaňské oblasti, 20. října 2022
Mobilizace je dokončena, ohlásil Šojgu Putinovi. Ten ale zatím výnos nepodepsal

Organizace spojených národů, Turecko a Ukrajina se ale v neděli dohodly na plánu přesunu 16 plavidel. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes řekl, že Turecko je odhodláno dohodu o vývozu obilí z Ukrajiny ochránit, pro její pokračování se vyslovil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ale mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov zapochyboval, zda se snaha o její zachování bez ruské účasti může setkat s úspěchem.