Úřady v západoukrajinském Lvově nejprve ohlásily tři mohutné exploze. Zároveň vyzvaly obyvatele, aby zamířili do krytů. „Poblíž Lvova nastaly tři mohutné exploze… nyní je v platnosti letecký poplach, buďte klidní a najděte si úkryt,“ uvedl ve vzkazu obyvatelům gubernátor Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj. „Uvnitř hranic města se odehrály dva raketové útoky,“ napsal později na sociální síti Telegram s tím, že zraněno bylo nejméně pět lidí. 

Televizní stanice CNN, která má ve Lvově svůj štáb, informovala, že ve městě byly slyšet sirény. „Nevidíme žádné údery ve městě jako takovém, ale na obzoru za kopcem stoupá po třech silných explozích kouř,“ řekl divákům reportér John Berman.

Později následoval další nálet, provázený třemi silnými výbuchy. Zásahy poškodily infrastrukturu a zapálily sklad paliv. „Zahřměly další tři silné výbuchy. Letecký poplach trvá! Zůstaňte v krytech, zachovejte klid. Nešiřte žádné informace, snímky či videa před zveřejněním oficiálních zpráv,“ vyzval Kozyckyj. 

Gubernátor rovněž uvedl, že údery zasáhly sklad paliva a obranný objekt a nevyžádaly si oběti na životech. Rakety měly být vypáleny z města Sevastopol, které se nachází na Krymském poloostrově. 

Ruská armáda rovněž ostřelovala střelami s plochou dráhou letu velitelství ukrajinského letectva. To se nachází ve městě Vinnycja, tedy asi 250 kilometrů jihozápadně od Kyjeva. Poškozeno bylo několik budov, o případných obětech či raněných ukrajinská strana zatím neinformovala.

„Ruští okupanti podnikli útok na velitelství ukrajinských vzdušných sil. Vypustili celkem šest střel s plochou dráhou letu, část z nich ale sestřelila protivzdušná obrana. Ostatní zasáhly několik budov a vážně poškodily infrastrukturu,“ uvedlo velitelství.

Zničené nákupní centrum v ukrajinském Kyjevě.
U Kyjeva dostávají Rusové na frak. Kreml mění plány, chce "osvobodit" Donbas

Ruské jednotky v sobotu znovu ostřelovaly výzkumné jaderné zařízení v Charkově. Rozsah poškození nelze zjistit vzhledem k neutichajícím bojům v okolí zařízení, uvedla dnes ukrajinská státní jaderná inspekce. Ta varovala před případnou kontaminací v případě poškození. Podle ukrajinských médií se jaderné zařízení dostalo pod ruskou palbu již potřetí.

Ukrajinská armáda se snaží získat zpět strategické město Cherson, které dříve obsadily ruské síly. Tvrdí to alespoň nejmenovaný vysoký představitel amerického ministerstva obrany. „Nemůžeme přesně říct, kdo Cherson ovládá, ale faktem je, že už není pod tak pevnou ruskou kontrolou jako dříve,“ řekl vysoký činitel Pentagonu v pátek agentuře AFP. 

Starosta Černihivu: Město je zcela zničeno

Rusové v současnosti obléhají severoukrajinský Černihiv. „Město je zcela zničené. Je jednodušší spočítat ty domy, které ještě zbyly. O život přišly dvě stovky obyvatel,“ citoval starostu města Vladyslava Atrošenka deník Ukrajinska pravda. Atrošenko ale zdůraznil, že město, ve kterém je nyní asi 120 tisíc z původního počtu 290 tisíc obyvatel, se nehodlá vzdát. 

Ruská armáda se pokusila získat kontrolu také nad městem Slavytuč u Černobylu, po masových protestech obyvatel se ale částečně stáhla. Lidé totiž přivítali ruské síly pokřiky a hesly, která je nepříliš slušně vyzývala k návratu do Ruska, a vojáci zareagovali střelbou. Následně obsadili nemocnici a zajali starostu Jurije Fomičeva. Po několika hodinách jej propustili a Fomičev oznámil, že Rusové si zřídí kontrolní stanovišti na kraji města. 

Prezident USA Joe Biden pronesl 26. března na závěr své čtyřdenní návštěvy Evropy projev ve Varšavě
Stojíme pevně na straně Ukrajiny, ujistil Biden. Očekává dlouhý a složitý boj

Ukrajinské vojenské síly naopak osvobodily východní části města Charkov - Olchovku a Malaju Rohan. S odkazem na členku ukrajinského parlamentu Irinu Gerašenkovou to uvedl zpravodajský server Nexta.

Zdroj: DeníkRuská armáda se podle dostupných zpráv v současnosti přeskupuje, aby zesílila útoky na Doněckou a Luhanskou oblast. Rusové se zároveň zřejmě snaží zvýšit tlak ve směru na město Izjum, které se nachází v Charkovské oblasti. Ostřelování pokračuje i v oblasti Heničesku, Chersonu či Melitopolu. V noci na sobotu také ruská raketa zasáhla území vojenské jednotky v Žytomyru. 

Ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném hlášení uvedl, že se armádě daří odrážet útoky na Kyjev a ničit nepřátelskou techniku. Z ostřelovaných měst mělo být v pátek evakuováno humanitárními koridory 7331 lidí. Evakuace by měla pokračovat i v sobotu, neboť Kyjev se s Moskvou podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové dohodl na zřízení deseti humanitárních koridorů. 

Za 31 dní války již na Ukrajině zahynulo 136 dětí, napsala ukrajinská generální prokuratura na sociální síti Telegram. Dalších 199 dětí pak podle stejného zdroje utrpělo zranění. Tyto informace ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruské ozbrojené síly během agrese zahájené na Ukrajině 24. února přišly už přibližně o 16 400 vojáků, informovalo ukrajinské ministerstvo obrany, které rovněž zvýšilo údaje o zničené ruské výzbroji a vojenské technice. O značných ztrátách ukrajinských sil ale informuje i ruská strana. Podobné informace uváděné oběma válčícími stranami ovšem nelze nezávisle ověřit.