„Rusko pravděpodobně nečekalo, že v Severodoněcku narazí jeho síly na natolik silný odpor ukrajinských obránců,“ uvedlo ve své pravidelné zprávě o vývoji ruské agrese na Ukrajině britské ministerstvo obrany. „Po měsíci tvrdých bojů nyní Rusové ovládají většinu města, složky ukrajinských ozbrojených sil se ale drží v místním chemickém závodu Azot a mají možnost skrýt se do jeho podzemní části,“ doplnilo ministerstvo, které se odvolává na poznatky vojenské rozvědky. 

„Ruské jednotky se nyní v Severodoněcku budou pravděpodobně soustředit právě u areálu Azotu, a jejich velení tak nebude mít možnost nasadit je jinde na Ukrajině,“ podotýká dále britské ministerstvo obrany.

Ruská dobývací taktika, která je závislá na použití dělostřelectva, způsobila ve městě rozsáhlé škody. „Nepřátelské síly útočí na ukrajinské pozice také pomocí minometů a raketových systémů a ostřelují i civilní infrastrukturu ve městě a okolních obcích,“ sdělilo dnes velení ukrajinské armády.

Ukrajinský voják prochází poničenou ulicí ve městě Irpiň v Kyjevské oblasti
Vraky a mrtvá těla. Ukrajinská dálnice M06 je němým svědkem válečných hrůz

V areálu chemického závodu v Severodoněcku se kromě vojáků podle dřívějších oznámení guvernéra Luhanské oblasti Serhije Hajdaje skrývá také asi 500 civilistů včetně dětí. Ruská strana vyzvala ukrajinské obránce v Azotu, aby se dnes vzdali, a přislíbila, že umožní evakuaci civilistů skrz humanitární koridor, ovšem do oblastí, které už kontroluje. Dříve Moskva přicházela s obdobnými výzvami i pro obránce oceláren Azovstal v Mariupolu, ti však zpočátku odmítali s tím, že nebudou přijímat ruská ultimáta, a evakuace civilních obyvatel z Azovstalu byla značně komplikovaná.

O evakuaci civilistů ze Severodoněcku se stále pokouší také ukrajinská strana. Spojení s městem je však po zničení mostů přes řeku Severní Doněc komplikované.

Ukrajina zatím nejeví známky toho, že by uposlechla ruské ultimátum a v Severodoněcku se vzdala, konstatovala dnes dopoledne agentura Reuters. Starosta Oleksandr Strjuk podle ní uvedl, že ruské invazní síly pokračují v útocích a ukrajinské jednotky se dál brání, přičemž podle něj nejsou zcela odříznuty.

Zelenskyj: Ukrajinské síly se snaží osvobodit Cherson 

Proruští separatisté mezitím podle Reuters obvinili Ukrajinu z toho, že dělostřeleckým ostřelováním narušila plány Moskvy na humanitární koridor. Kyjev se k tomu nevyjádřil. Zástupce samozvané proruské separatistické Luhanské lidové republiky (LNR) Rodion Mirošnik zároveň tvrdí, že v Azotu může být kolem 1000 až 1200 civilistů.

Na jižní ose bojů, tedy v Chersonské a Záporožské oblasti, donutily ukrajinské protiútoky ruskou stranu, aby se více zaměřila na svoji obranu, uvedl ve své poslední zprávě o situaci na bojišti americký Institut pro studium války (ISW). Podle informací institutu se ukrajinským silám podařilo postoupit o 18 kilometrů do okupovaných částí Chersonské oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém tradičním nočním projevu na konci předchozího dne války podle agentury Unian řekl, že ukrajinské síly nyní vyvíjejí tlak na ruské vojáky s cílem osvobodit okupované město Cherson.

Ve městě Apostolove, které leží v Dněpropetrovské oblasti jižně od středu země, zemřeli při nočním ostřelování z raketometů čtyři lidé, uvedl na komunikační platformě Telegram starosta města Andrij Osa. Ve městě bylo poškozeno přes 10 rodinných domů a nemocnice, uvedl hlavní představitel okresní správy Oleksandr Vilkul.

Moskva dnes mimo jiné sdělila, že za poslední den raketovým úderem zničila u obce Zoločiv ve Lvovské oblasti na západě země sklad munice, kterou Ukrajině předaly země NATO, a to včetně munice do houfnic M777.

Kromě toho „bylo zničeno velké množství zbraní a vojenské techniky z USA a evropských zemí, dodaných ukrajinským jednotkám na Donbase,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle agentury Interfax s tím, že tyto dodávky byly zničeny u obce Orlivščyna v Dněpropetrovské oblasti a u Dobropillje a Pokrovsku v Doněcké oblasti.