Gennadij Zjuganov, šéf Ruské komunistické strany, je roky teoreticky nejvážnějším soupeřem Vladimira Putina a jeho Jednotného Ruska. Ve skutečnosti byl ale po celých minulých více než dvacet let pevnou oporou režimu. A komunisté jako strana „systémové opozice“ faktickou součástí vládnoucí vrstvy.

Ve volbách v loňském roce získali komunisté téměř 19 procent hlasů a jsou dnes nejsilnější „opoziční“ stranou v Dumě. Ve skutečnosti však režim v hlavních otázkách dlouhodobě podporují a nestaví se na odpor.

Snímek zničeného Charkova po ruském útoku
Ukrajinský útok prolomil severní frontu. Rusko ale válku zatím nevzdalo

Poté, co se ruská armáda dala u Charkova před postupujícími ukrajinskými jednotkami na některých úsecích doslova na útěk a Ukrajina osvobodila za pět dní na 6000 kilometrů čtverečních území, se zkušený politický veterán Zjuganov rozhodl zatroubit k útoku. Vyzval k tomu, aby Putin ukončil hru na „speciální operaci“ proti Ukrajině, aby Rusko válku začalo nazývat válkou a chovat se podle toho.

„Jak se speciální vojenská operace liší od války? Vojenskou operaci můžete kdykoli zastavit. Válku nezastavíte, končí buď vítězstvím, nebo porážkou,“ řekl včera Zjuganov pro internetový portál Sota. „Chci vám tím říci, že probíhá válka a my nemáme právo ji prohrát. Nepropadejme panice. Potřebujeme úplnou mobilizaci země, potřebujeme úplně jiné zákony,“ prohlásil Zjuganov.

Postup ukrajinských jednotekPostup ukrajinských jednotekZdroj: Deník

Zjuganov svým vyjádřením riskoval až několikaleté vězení, k němuž byli v minulých měsících odsouzeni mnozí opoziční aktivisté, kteří boje na Ukrajině nazývali válkou. Na rozdíl od Zjuganova ale nevyzývali k tomu, aby se Rusko ještě intenzivněji zapojilo do bojů, ale k pravému opaku.

Zjuganův tón ve smyslu, že Vladimir Putin je moc měkký a válka proti Ukrajině by se měla vést všemi prostředky, které má Rusko k dispozici, převažuje i v současné kritice. Ta se na Kreml po porážkách u Charkova a ztrátách území na jihu u Chersonu doslova valí.

Šéf Ruské komunistické strany Gennadij ZjuganovŠéf Ruské komunistické strany Gennadij ZjuganovZdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Zní především z ultrana-cionalistických pozic. Tyto hlasy volají podobně jako Zjuganov po vyhlášení mobilizace a k přechodu na plnohodnotnou válku proti Ukrajině. „Ukrajinská armáda lépe využívá moderních způsobů velení, koordinace postupu armády s dělostřelectvem. Z toho se naši velitelé musí poučit,“ uvedl na svém velmi sledovaném youtubovém kanále známý ruský prokremelský vojenský analytik  Jurij Podoljak. V žádném případě nepřipouští možnost celkové ruské porážky a tvrdí, že Rusko by mělo přejít k ofenzivě v Záporoží a na jihu země.

Ozvali se i demokraté

Osměleny problémy ruské armády u Charkova se ozvaly i poslední zbytky skutečné protivládní opozice, které jsou dnes až na výjimky soustředěny mezi obecními a městskými zastupiteli v Moskvě a Petrohradu.

„My, členové ruských městských zastupitelstev, jsme toho názoru, že jednání prezidenta Vladimira Vladimiroviče Putina škodí budoucnosti Ruska a jeho občanům. Požadujeme odchod Vladimira Putina z funkce prezidenta Ruské federace!“ uvádí prohlášení, které bylo zveřejněno na sociálních sítích.

Ruští vojáci v ulicích ukrajinského Chersonu. Ilustrační foto.
Ruské jednotky u Chersonu jednají o kapitulaci, tvrdí Ukrajinci. Rusko to popírá

Jde sice o velmi odvážné gesto, ale má asi takový význam, jako kdyby zastupitelé městských částí z Prahy a Brna vyzvali k demisi prezidenta Zemana.

Na druhou stranu je pravda, že v ruských sociálních sítích to vře. Porážka u Charkova vyvolala kritiku Kremlu uži v debatách státní televize, o zbytcích kritických ruských médií nemluvě. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov už ale varoval před „přílišnou“ kritikou. „Pokud kritické pohledy zůstanou v rámci platné legislativy, je to pluralita. Ale hranice je velmi, velmi křehká. Zde musíte být velmi opatrní,“ vyzval veřejnost i novináře. Prezident Putin oficiálně porážku u Charkova nekomentoval a už šest dní k ní mlčí.