Celková částka zahrnuje odkup budovy a technologií i poplatek za odstoupení od smlouvy, kterou měl původní provozovatel s městem uzavřenou až do roku 2019. „Další navýšení o dvacet milionů korun je kompenzací za část vodného a stočného, které město vybíralo neoprávněně, takže je VaK dostane jako úhradu za služby, jež prováděl, ale nedostal za ně zaplaceno," vysvětlil majitel VaK Dvůr Králové Zdeněk Kouba. Královédvorský místostarosta Jan Bém upřesnil, že se platba týká období od roku 2010 do jara 2012.

Podle místostarosty si na splácení 80 milionů bude muset radnice půjčit. „Provozu města se to ale nedotkne. Splatnost částky je v roce 2014, kdy budeme mít již 100 procent odběratelů a ti budou vodné a stočné hradit nám," poznamenal Jan Bém a pokračoval: „Celkem si půjčíme 35 milionů na koupi nemovitosti, což dělá patnáct milionů, a zbylých dvacet půjde na uhrazení za odstoupení od smlouvy. Část peněz na splátky poputuje z provozních prostředků města a třímilionový úvěr si vezme nová firma VaK Dvůr Králové."

Jak říká, vlastní provozování vodovodní a kanalizační sítě je pro město prioritou. I proto musí radnice odsunout do dalších let dvě investiční akce. Konkrétně zateplení dvou mateřských školek, jež přijde asi na 5 milionů korun.

Skončí soudní pře

Spokojenost s cenou, za jakou provozování podniku radnici předá, Zdeněk Kouba nechtěl komentovat. „Jsem ale rád, že se našlo řešení, kterým se vyhneme soudním sporům s městem a odběrateli. Ústavní soud totiž potvrdil rozhodnutí krajského soudu ve sporu s manželi Vostřákovými, kteří vodné a stočné místo VaK hradili městu. Takže na základě toho bychom mohli žalovat jednotlivé odběratele. Tomu jsme se nyní dokázali vyhnout," sdělil Zdeněk Kouba.

„O rozhodnutí ústavního soudu ještě nic nevím. Právník protistrany po nás chtěl, abychom naši stížnost stáhli podle vzájemné dohody," divil se královédvorský místostarosta Jan Bém.

Potvrdil však, na čem se vedení města se Zdeňkem Koubou domluvilo. „Nejprve podepíšeme dohodu o narovnání a stáhneme veškeré žaloby proti sobě nebo proti odběratelům," uvedl Jan Bém.

„V září nebo říjnu pak město pošle první splátku a my mu předáme podnik. Do této doby bude trvat přechodné období, během něhož by měl být zakonzervován stávající stav. Tedy ten, kdo platí vodné a stočné městu, bude tak činit i nadále, a kdo VaKu, tak u toho zůstane. Teprve na podzim odběratelé dostanou dopis o dalších krocích," doplnil Zdeněk Kouba.

Vymáhat dlužné částky nebudou

Podle jeho slov je důležité, že ani jedna strana nebude již vymáhat od odběratelů, kteří platili protistraně, žádné dlužné částky. „Kromě neplatičů, jež neplatili ani jednomu subjektu. To je i pro odběratele určitá jistota, že naší dohodou končí veškeré ostatní spory," potvrdil Zdeněk Kouba.
A místostarosta Jan Bém dodal: „Až se smlouva podepíše a proběhne první splátka, tak bude teprve spor definitivně za námi." ⋌