Zatímco ve volné přírodě žije jen několik stovek jedinců tohoto druhu, ve Dvoře se narodilo už 43 mláďat. Tři z nich se zahradě podařilo vrátit zpět do Afriky. Přesun dalšího jedince se plánuje na konec června tohoto roku.

Mládě přišlo na svět v pondělí šestileté samici Evě. Otcem je samec Davu, který se tak letos stal už dvojnásobným otcem.

„Stejně jako v případě prvního porodu ve čtvrtek 9. června proběhlo i tentokrát vše bez komplikací a bez zásahu ošetřovatelů. Mládě je prvním potomkem samice Evy a celkově čtvrtým samce Davu," přibližuje kurátor kopytníků Jiří Hrubý.

„Narození mláďat během pěti dnů je pro nás příjemným překvapením, protože matky, samice Jasmína a Eva, se ve dvorské zoo narodily s podobným časovým odstupem šesti dnů před šesti a půl lety," popisuje ošetřovatel Jan Žďárek.

Po úterním porodu druhého mláděte čítá skupina nosorožců dvourohých ve dvorské zoo 17 jedinců, což je největší skupina chovaná v Evropě. Na konec června je naplánován převoz dalšího nosorožce dvourohého z dvorského chovu, samice Elišky, do národního parku Mkomazi v Tanzanii. Eliška se připojí ke skupině nosorožců, kterou sem dvorská zoo vrátila už v roce 2009 a která pod africkým sluncem úspěšně odchovala už dvě mláďata.

Z 55 dosud narozených nosorožců v zoo bylo 43 dvourohých. Dále se narodilo pět nosorožců severních bílých, tři jižní bílí, jeden kříženec jižního a severního bílého a tři nosorožci indičtí.

(njt, čtk)