Adventní čas už klepe na dveře a na mnoha místech podkrkonošského i pojizerského regionu se mohou lidé těšit na připomínkové akce s předvánoční tématikou. Chybět nebudou setkání tradiční, ale i nové. První adventní neděle tentokrát symbolicky bude také poslední listopadovou, vychází tudíž na 27. 11.

TRUTNOV

První adventní neděle je tradičním termínem pro kulturní i společenský program u vánočního stromu v Trutnově. Město ho společně s pracovníky společenského centra Uffo znovu rozsvítí na Krakonošově náměstí.

Nejprve ale od 14 do 17.30 hodin mohou návštěvníci největšího podkrkonošského města využít stánkového prodeje, který na náměstí nabídne adventní zboží, horké a voňavé nápoje a další občerstvení. V 15 hodin pak začne představení Divadýlka Mrak v Uffu s titulem Vánoční pohádka aneb O Vánocích a zakleté čepičářce. Po pohádce se všichni přesunou na Krakonošovo náměstí, kde od 16.15 hodin vystoupí Komorní soubor Janky Stránské a Libor Kasík. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu přijde na řadu o půlhodiny později. Jeho okolí se barevně rozzáří i díky laserovým paprskům a efektům při laser show.

TURNOV

Zahájení výstavy Třpytivé Vánoce pak bude předzvěstí adventního času v Turnově. Kamenářský dům slavnostní chvílí ožije 23. listopadu.

Výstava přiblíží návštěvníkům postup výroby vánočních ozdob. Od foukání perlí z dutých trubiček přes stříbření, které bylo od počátku trochu nebezpečné, protože používaný roztok olova a zinku bylo nutné do perlí natáhnout ústy, po řezání na jednotlivé perličky a montování dané ozdoby. Kromě toho bude k vidění velká část produkce perličkových ozdob, a to jak z historických, tak z moderních kolekcí.

DVŮR KRÁLOVÉ N. L.

Dvoráci se mohou těšit na několikanásobné rozsvěcení vánočního stromu. V sobotu 26. listopadu se nejprve dočkají od 16 hodin lidé v lipnické kapličce. Zazní zde adventní a vánoční písně a vystoupí žáci pod vedením Nikoly Holcové.

O půl hodiny později si vlastní strom rozsvítí také lidé v Žirči. Akci zahájí zvonkový průvod se svatojánskými lucerničkami pod vedením zkušeného ponocného.

Předpokládaný příchod průvodu na náměstíčko, kde se poprvé rozsvítí vánoční strom, bude zhruba v 16.45 hodin. Také v Žirči se mohou lidé těšit na doprovodný program.

Na centrálním královédvorském náměstí T. G. Masaryka pak rozsvítí vánoční strom v neděli 27. listopadu. Od 17 hodin se tu lidé mohou těšit také na koncert pardubické folkové kapely Marien.

ÚPICE

Adventní akce zpestří čekání na Vánoce i lidem v Úpici.

Kromě tradičních setkání u vánočního stromu se i tentokrát dočkají koncertu v Divadle Aloise Jiráska. Kvarteto MIB Quartet vystoupí společně se rtyňskou rodačkou Kamilou Nývltovou, operní pěvkyní Michaelou Gemrotovou a zpěvákem Marianem Vojtkem v místním divadle ve čtvrtek 24. listopadu od 19 hodin.

ŽACLÉŘ

První adventní neděle bude patřit slavnostní společenské chvíli také pro obyvatele Žacléře. I tady se, po vánoční dílně, která bude probíhat od 14 do 17 hodin, poprvé rozsvítí strom. Než se rozsvítí, mohou si lidé přijít vyrobit zvoneček z pedigu nebo andělíčka z papíru.

HOSTINNÉ

V 17 hodin se na první adventní neděli poprvé rozsvítí vánoční strom také v Hostinném. Náměstí pod obry se zahalí do svátečního poté, co děti z místní základní umělecké školy a mateřské školy zazpívají koledy. Připraveny jsou i tradicionály zahrané na skotské dudy, výtvarná dílna, k vidění bude vyřezávání ovoce, ručně vyrobené dekorace a hračky.

DUBENEC

Dubenecký kostel sv. Josefa ožije 27. listopadu adventním koncertem. O první adventní neděli ho tu od 14 hodin pořádá místní škola. Vystoupí žáci Nikoly Holcové, Jany Machkové, Vlasty Siřišťové a Tomáše Valtery. Zazpívá sbor zaměstnanců ZUŠ Melody Voice.

LANŽOV

Na adventní koncert se mohou těšit lidé v Lanžově. V kostele Sv. Bartoloměje se koná 4. prosince od 15 hodin. Návštěvníci vyslechnou skladby od W. A. Mozarta, G. Rossiniho a české pastorely, které uvede Královédvorský chrámový sbor. Po skončení na účastníky čeká výstava vánočních dekorací a výtvarná dílnička v domě č.p. 3. Proběhne i soutěž o nejlahodnější linecké cukroví.