První řádky do městské kroniky začal kronikář Antonín Just psát v roce 1958 a vedl ji celých 58 let až do letošního ledna, kdy pomyslné žezlo převzala nová kronikářka. „Vést kroniku tolik let je něco úžasného a dovolím si tvrdit, že i nepřekonatelného," dodal starosta Adamec.

„Slavnostního aktu se zúčastnila rodina profesora Antonína Justa, jeho přátelé i kolegové," přiblížila slavnost mluvčí radnice Michaela Dědková. Kromě zmíněného titulu obdržel Antonín Just také finanční dar na svou další publikační činnost. Mimo vedení kronik se totiž věnuje psaní knih o trutnovské historii a básnické tvorbě.

A jak se profesor Just dostal ke kronikářství? „V roce 1958 mě jako vystudovaného historika oslovil tehdejší předseda MěNV Václav Anděl. Bylo to jako naskočit do rozjetého autobusu. Nikdo mi žádné zkušenosti nepředal, sbíral jsem je během let," svěřil se před časem Deníku. Dílo Antonína Justa je významné nejen obsahem, ale také neuvěřitelným rozsahem a objemem. Jeho hodnotu přitom pozvedá i paralelní fotokronika Karla Hybnera, který s Antonínem Justem vytvořil v roce 1973 jedinečný tvůrčí tandem. Události zaznamenával profesor Antonín Just do obrovských knih svým pečlivým rukopisem. Později se ujal jejich digitalizace Státní okresní archiv Trutnov, když začal historické texty systematicky ukládat na internet. Trutnovské kroniky, obdobně jako další dokumenty, jsou k dispozici na stránkách www.vychodoceskearchivy.cz. Kronikáři mají dnes možnost psát své kroniky nejen klasickým způsobem, tedy ručně, ale také na počítači. Nových technologií proto využívá stále více obcí a měst. Kroniky okresu Trutnov jako archiválie končí po napsání a desetileté skartační lhůtě v depozitářích Státního okresního archivu v Trutnově.

Jen pro zajímavost – se tam nachází téměř tisíc obecních, městských, farních, školních, družstevních, soukromých a jiných kronik, pořizovaných již od roku 1578. Kroniky postupně archiváři digitalizují a prostřednictvím internetu a zmíněných webových stránek poskytují k nahlédnutí veřejnosti.