U nás trpí astmatem 5 až 6 procent populace. Na Slovensku jsou to zhruba 3 procenta, ale třeba ve Velké Británii je to 15 až 20 procent populace.Uvedl to primář plicního oddělení Krajské nemocnice v Liberci Jiří Vytiska v rámci Světového dne astmatu. Ten připadá každoročně na první úterý v květnu.

Přestože se o astmatu někdy hovoří jako o civilizační chorobě, příznaky už byly popsány ve starém Egyptě či později římským lékařem Galénem.

Co je příčinou?

Na vzniku onemocnění se podílí několik faktorů. V převážné míře jsou to alergie na různé látky; hlavně na pyly, plísně, zvířata, roztoče nebo látky chemického původu. Svou roli při vzniku onemocnění hraje samozřejmě i znečištěné ovzduší. I proto je největší výskyt onemocnění na Ostravsku či Ústecku. Liberecký kraj se drží někde uprostřed pomyslného žebříčku.

Podpůrnými vlivy rozvoje tohoto onemocnění jsou kromě špatného ovzduší i časté infekce dýchacích cest, teplota, námaha, stres nebo kouření. Velkou roli hraje i vrozená dispozice dědičnost.

I přesto, že onemocnění je zejména díky inhalačním kortikoidům dobře zvládnutelnou nemocí, u pěti až deseti procent astmatiků to tak jednoduché není.

„Jedná se o pacienty, u nichž není příčinou vzniku onemocnění alergie. V tomto případě se jedná o obtížně léčitelné astma. To je tak u dvou případů za měsíc," potvrdil krajský specialista na léčbu astmatu, zástupce primáře MUDr. Tomáš Vencálek.

Tito pacienti podstupují speciální vyšetření. „Trvá zhruba týden a na základě výsledků se pak snažíme stanovit speciální léčbu," popsal lékař.

Unikátní metoda

Určitým příslibem pro těžce a špatně léčitelné astmatiky je nový druh léčby, kterou začali provozovat v pražské nemocnici Na Homolce. Jedná se o unikátní metodu, která se provádí zatím na jediném pracovišti ve střední Evropě. Průduškám nemocného se díky ní zamezí nadměrnému smršťování, což je vlastně podstatou astmatických potíží.

„Pacientovi se do průdušek při stavu velmi připomínajícím anestezii zavede speciální vlákno, které zahřívá hladké svaly v průduškách, a zamezí tak bronchiální hyperaktivitě," popsal lékař.

Jak souběžně dodal, tato metoda není samospasitelná. To, že může astmatikům pomoci, ještě neznamená, že je určená pro každého pacienta. Jedná se o přísně vybranou skupinu pacientů, u kterých je předpoklad, že nedojde k nežádoucím potížím.

V budoucnu se podle lékaře Tomáše Vencálka má metoda rozvinout ještě na další dvě pracoviště v Praze a Olomouci. V samotném Liberci se o tomto experimentu zatím neuvažuje.

Astma ohrožuje nemocné všech věkových skupin. Zatímco u dětí a mladších lidí jsou příčinou v drtivé většině již zmíněné dispozice k alergiím, u starších lidí to tak být nemusí. Na vině mohou být faktory jako kouření či stres. „Astma může vzniknout a probíhat v každém věku," potvrdil MUDr. Tomáš Vencálek.

Astma však není jediným onemocněním, kterým se na plicním oddělení liberecké nemocnice zabývají.

Z celého kraje, pro který oddělení s 29 lůžky slouží, sem putují také pacienti s ještě závažnějšími chorobami, než je obtížně léčitelné astma. Například s tuberkulózou či plicními nádory.

„Zatímco počet nemocných TBC má klesající tendenci, v kraji se jedná zhruba o 30 případů ročně, zaznamenáváme stále víc případů nádorů, a to zejména u žen," zdůraznil primář plicního oddělení Jiří Vytiska. Jak dodal, zatímco u mužů kuřáků je počet onkologických pacientů stabilizovaný, u žen kuřaček je nárůst zřetelný. Prvenství v žebříčku plicních chorob však bezkonkurenčně vede chronická obstrukční plicní nemoc, známá pod zkratkou CHOPN. Jde o typickou nemoc kuřáků či lidí pracujících v prašném prostředí.

Základní pravidla pro astmatiky

- Důsledně se vyhýbat alergenům.
- Zamezit kontaktu se zvířaty zejména se psy, kočkami či ptáky.
- Nepobývat v prašném prostředí.
- Vyhýbat se profesím se škodlivými či prašnými látkami.
- Ozdravné pobyty ve vysokohorském prostředí či u moře mají ozdravný charakter až při dlouhodobém pobytu (ideální jsou měsíce namísto týdnů).
- Dodržovat životosprávu.
- NEKOUŘIT!