VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Banán má řadu blahodárných vlastností

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

22.11.2013
SDÍLEJ:

Jiří ŠvestkaFoto: DENÍK/Jana Mudrová

Jak se má správně skladovat banán?

Banány rostou v trsu na rostlině zvané banánovník. Je to vlastně největší jednoletá bylina na světě. Banánovník rodí pouze jednou za vegetační období, po vytvoření plodu (trsu banánů) rostlina odumírá a z vytrvalých kořenů vyroste nová rostlina. Pravlastí banánovníku jsou vlhké části tropického pásma jihovýchodní Asie. Odtud se rozšířil do Afriky a v 16. století odenky banánovníku „přepluly" oceán a ve Střední a Jižní Americe se staly prapůvodci nejvýznamnější produkční oblasti banánů na světě. Banány mají poměrně vysokou kalorickou hodnotu, ve 100g dužiny je 65 kalorií. Obsahují cca 75% vody, 20% cukrů, bílkoviny, tuky, z minerálních látek hlavně draslík, dále hořčík, fosfor, vápník a v menším množství mangan, železo a zinek, vitamíny C, A, B1, B2, B6, PP, D, E kyselinu jablečnou, listovou a panthothenovou. Banán svou jemnou strukturou a složením patří mezi nejlépe stravitelné potraviny, využívá se proto v kojenecké výživě, dále při potížích se žaludkem a žaludečními vředy zvláště proto, že působí proti kyselosti v žaludku, příznivě působí i na nervovou soustavu a zejména funkci mozku. Je rychlým zdrojem energie, proto vhodný i pro sportovce. Při nákupu banánů vybíráme pouze zdravé, nepoškozené a nepřezrálé plody; tedy ne příliš měkké a bez hnědých skvrn. Banány nikdy neskladujeme v teplotě nižší než 13,5°C a už vůbec ne v chladničce. Pokud chceme jejich dozrávání zpomalit, ukládáme je na tmavé chladnější místo. Chceme-li naopak jejich dozrávání urychlit, můžeme je uložit v blízkosti jablek, z těch se uvolňuje etylen, který dozrávání banánů urychluje. Využití v kuchyni je pestré. Používají se do ovocných salátů, pohárů, dortů, moučníků, koláčů, palačinek a pudinků, jako ovocné špízy je namáčíme do horké čokolády. Dají se zapékat, smažit i flambovat a grilované jsem si je oblíbil jako přílohu ke steakům, tak dodávají masu příjemnou chuť. Lze jimi masa i před tepelnou úpravou plnit. Děti je ocení i jako sladkou pomazánku na snídani či přesnídávku.

Rád připravuji i smažený banán podávaný se zmrzlinou a šlehanou smetanou ozdobený jahodami. Vám si však dnes dovolím nabídnout recept na jinou lahůdku. Pečený banán v alobalu podávaný s vanilkovou zmrzlinou a šlehanou smetanou.

Recept pro 4 osoby:

3 ks banánu, 2 lžíce medu, 1 citron šťáva, 2 lžíce rumu, ½ kávové lžičky mleté skořice, 30g másla, 4 kopečky vanilkové zmrzliny, 60g smetany ke šlehání, čerstvá máta na ozdobu

Med, šťávu z citronu, rum a skořici zamícháme metličkou v připravené misce, přidáme oloupané a na čtvrtky podélně krájené banány a necháme deset minut uležet. Z alobalu si připravíme čtvercovou vaničku, vymažeme máslem a naplníme naloženými banány i s marinádou, zbylé máslo nakrájíme navrch, překlopíme alobalem a zahneme okraje. Dáme na rozpálený gril a grilujeme cca 5 minut, poté rozbalíme a servírujeme na talíři s kopečkem zmrzliny, vyšlehanou smetanou a ozdobíme mátou. Podáváme jako teplý moučník.

Autor: Redakce

22.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Fotovycházka po hřebenech Krkonoš
16

FOTOvycházka po hřebenech Krkonoš

Eva Samková

Díky, taťko. Samková vybojovala emotivní vítězství

Změna z černé na bílou Vrchlabským prospěla

Dvůr Králové, Bílina - Při jubilejním desátém podkrkonošském derby sezony byli vedle hokejistů hodně vidět fanoušci. Jen v dobrém. Předvedli totiž povedená chorea.

Nevídaný debakl Lokomotivy, Lvice uspěly

Hradec Králové, Trutnov - Ženská basketbalová liga tento víkend pokračuje dalším (16.) kolem, v sobotu do něj zasáhli i zástupci z Královéhradecka.

Právě jsme se narodili - leden 2018

Trutnovsko, Pojizeří /HLASUJTE/ - Svým hlasováním můžete rozhodnout o nejhezčím miminku měsíce Krkonošského deníku. Každý měsíc odměňujeme od ledna 2017 pouze jedno miminko.

Čtyři ženy v desítce a soudek piva pro Birkeho

Trutnovsko, Pojizeří - Restaurace Dubina v Bílé Třemešné hostila ve středu večer slavnostní vyhlášení podzimní části TIP ligy. U jednoho stolu se sešla desítka úspěšných tipujících. Některé z nich doprovázeli i rodinní příslušníci.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>