VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Banán má řadu blahodárných vlastností

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

22.11.2013
SDÍLEJ:

Jiří ŠvestkaFoto: DENÍK/Jana Mudrová

Jak se má správně skladovat banán?

Banány rostou v trsu na rostlině zvané banánovník. Je to vlastně největší jednoletá bylina na světě. Banánovník rodí pouze jednou za vegetační období, po vytvoření plodu (trsu banánů) rostlina odumírá a z vytrvalých kořenů vyroste nová rostlina. Pravlastí banánovníku jsou vlhké části tropického pásma jihovýchodní Asie. Odtud se rozšířil do Afriky a v 16. století odenky banánovníku „přepluly" oceán a ve Střední a Jižní Americe se staly prapůvodci nejvýznamnější produkční oblasti banánů na světě. Banány mají poměrně vysokou kalorickou hodnotu, ve 100g dužiny je 65 kalorií. Obsahují cca 75% vody, 20% cukrů, bílkoviny, tuky, z minerálních látek hlavně draslík, dále hořčík, fosfor, vápník a v menším množství mangan, železo a zinek, vitamíny C, A, B1, B2, B6, PP, D, E kyselinu jablečnou, listovou a panthothenovou. Banán svou jemnou strukturou a složením patří mezi nejlépe stravitelné potraviny, využívá se proto v kojenecké výživě, dále při potížích se žaludkem a žaludečními vředy zvláště proto, že působí proti kyselosti v žaludku, příznivě působí i na nervovou soustavu a zejména funkci mozku. Je rychlým zdrojem energie, proto vhodný i pro sportovce. Při nákupu banánů vybíráme pouze zdravé, nepoškozené a nepřezrálé plody; tedy ne příliš měkké a bez hnědých skvrn. Banány nikdy neskladujeme v teplotě nižší než 13,5°C a už vůbec ne v chladničce. Pokud chceme jejich dozrávání zpomalit, ukládáme je na tmavé chladnější místo. Chceme-li naopak jejich dozrávání urychlit, můžeme je uložit v blízkosti jablek, z těch se uvolňuje etylen, který dozrávání banánů urychluje. Využití v kuchyni je pestré. Používají se do ovocných salátů, pohárů, dortů, moučníků, koláčů, palačinek a pudinků, jako ovocné špízy je namáčíme do horké čokolády. Dají se zapékat, smažit i flambovat a grilované jsem si je oblíbil jako přílohu ke steakům, tak dodávají masu příjemnou chuť. Lze jimi masa i před tepelnou úpravou plnit. Děti je ocení i jako sladkou pomazánku na snídani či přesnídávku.

Rád připravuji i smažený banán podávaný se zmrzlinou a šlehanou smetanou ozdobený jahodami. Vám si však dnes dovolím nabídnout recept na jinou lahůdku. Pečený banán v alobalu podávaný s vanilkovou zmrzlinou a šlehanou smetanou.

Recept pro 4 osoby:

3 ks banánu, 2 lžíce medu, 1 citron šťáva, 2 lžíce rumu, ½ kávové lžičky mleté skořice, 30g másla, 4 kopečky vanilkové zmrzliny, 60g smetany ke šlehání, čerstvá máta na ozdobu

Med, šťávu z citronu, rum a skořici zamícháme metličkou v připravené misce, přidáme oloupané a na čtvrtky podélně krájené banány a necháme deset minut uležet. Z alobalu si připravíme čtvercovou vaničku, vymažeme máslem a naplníme naloženými banány i s marinádou, zbylé máslo nakrájíme navrch, překlopíme alobalem a zahneme okraje. Dáme na rozpálený gril a grilujeme cca 5 minut, poté rozbalíme a servírujeme na talíři s kopečkem zmrzliny, vyšlehanou smetanou a ozdobíme mátou. Podáváme jako teplý moučník.

Autor: Redakce

22.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 100 Kč Číšníci a servírky Obsluha - snídaně. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: OBSLUHA -SNÍDANĚ - příjemné vystupování, spolehlivost, částečná znalost NJ nebo AJ, možnost i zkráceného pracovního úvazku nebo DPP, Prac. doba od 5.30 - 10.00 hod.. Pracoviště: Erika s.r.o. špindlerův mlýn - hotel gendorf, Krkonošská, č.p. 153, 543 01 Vrchlabí 1. Informace: Tomislav Tryzna, +420 733 323 339. Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 12 200 Kč Obsluha šicích a vyšívacích strojů OBSLUHA ŠICÍCH A VYŠÍVACÍCH STROJŮ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: požadujeme manuální zručnost a pečlivost, , - kontak e-mailem, lze i osobně v místě výkonu práce, Po - Pá 8-11 hod.. Pracoviště: Roztoky u jilemnice 201, 512 31 Roztoky u Jilemnice. Informace: Volodymyr Hotra, . Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 000 Kč Pomocní dělníci ve výrobě POMOCNÝ DĚLNÍK/CE VE VÝROBĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Požadujeme dobrý zdravotní stav, odpovědnost, samostatnost, flexibilitu, zručnost., , Pracoviště Grupo Antolin Turnov, Průmyslová 3000, 511 01 Turnov, , kontakt: e-mailem na adrese: pros@ospro.cz. Pracoviště: Ospro production spol. s r.o. - grupo antolin turnov, Průmyslová, č.p. 3000, 511 01 Turnov 1. Informace: Futovová, +420 775 588 928,775 381 780. Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 12 200 Kč Obsluha šicích a vyšívacích strojů OBSLUHA ŠICÍCH A VYŠÍVACÍCH STROJŮ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: požadujeme manuální zručnost a pečlivost, , - kontak e-mailem, lze i osobně v místě výkonu práce, Po - Pá 8-11 hod.. Pracoviště: Roztoky u jilemnice 201, 512 31 Roztoky u Jilemnice. Informace: Volodymyr Hotra, .

Benefice vynesla přes milion korun
28

Akce Na Sněžku pro Matýska pomůže 22 handicapovaným dětem

Ilustrační foto

Badatelna trutnovského archivu přiblíží návštěvy prezidentů

ANKETA: Kteří fotbalisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na fotbalového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

ANKETA: Kteří hokejisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na hokejového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

Odstraňování chyb mě posouvá kupředu, říká biatlonová naděje Michal Krčmář

Vrchlabí - Sedmadvacetiletý Michal Krčmář se v biatlonovém prostředí pohybuje od deseti let. Sportovec závodící nyní za klub SKP Kornspitz Jablonec se aktuálně připravuje a hlavně těší na novou sezónu.

Bravo! Vrchlabští fotbalisté sebrali lídrovi bod

Vrchlabí - Šlágrem víkendového 11. kola krajského přeboru fotbalistů byl duel vedoucích Libčan s Vrchlabím.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT