Středisko ekologické výchovy Sever chystá premiéru, ve které představí nově zrekonstruovanou barokní faru.

Slavnost k zahájení provozu Domu Obnovy Tradic, Ekologie a Kultury DOTEK se uskuteční v sobotu 14. září. Organizátoři ji zarámovali do čtvrtého ročníku festivalu Horní Maršov Otevřené muzeum. Termínově se tak cíleně trefili do dnů kulturního dědictví. "Každoročně zpřístupňujeme technické a historické památky. Místa se snažíme oživit hudbou, tancem, divadlem, komentovanou prohlídkou nebo výstavou," říká Anna Klimešová, organizátorka festivalu.

Ojedinělý areál zve k návštěvě

Zájemci tak mají příležitost spatřit, jak ožívá jeden z nejstarších a nejkrásnějších areálů ve východních Krkonoších, který fara společně se starým renesančním kostelem s hřbitovem, hrobkou Aichelburgů, čtyřsetletou lípou a sochou svatého Jana Nepomuckého vytváří.

Letos jsou připraveny kromě kulturního programu tři druhy prohlídek s průvodcem po faře i okolí.. „Účastníky festivalu zavedeme do barokního domu, ve kterém se nachází například černá kuchyně, sklepení či tzv. biskupský sál. Budou moci zavítat na zahradu s dřevěným divadlem či nahlédnout do nové přístavby, která v sobě ukrývá mnohé moderní technologie pro ekologický provoz domu," upozorňuje Anna Klimešová, organizátorka festivalu.

Rekonstrukci fary iniciovalo Středisko ekologické výchovy SEVER, které faru v roce 2002 odkoupilo od církve. "Letos uplyne 300 let od první písemné zmínky o maršovské faře. Jsme rádi, že po letech chátrání se fara právě v roce, kdy si toto výročí připomínáme, vrací do života. Dříve ´chudá děvečka´, jak v roce 1840 charakterizuje faru farář Zwinger, se proměnila v moderní ekocentrum a, jak doufáme, i v nové centrum společenského života v Horním Maršově," říká Hana Kulichová ze střediska SEVER.

Tradice, ekologie a kultura v jednom

Dům DOTEK začne od září celoročně poskytovat zázemí pro odborné semináře pro dospělé, výukové programy pro školy či společenské a kulturní akce pro veřejnost včetně ubytování a stravování ve vlastní jídelně (částečně v bio kvalitě a s využitím místních produktů). Bude zde v provozu Informační centrum pro návštěvníky hor a v dalších měsících bude postupně dokončována interaktivní expozice Fara na Dotek.

Kromě prohlídek si mohou lidé vychutnat i kulturní prožitky: zhlédnout výstavu Maršov Kdyby… Expozici vytvořili ilustrátoři z uměleckých vysokých škol. Je spojená s výtvarnou dílnou, kterou doplní i přehlídka maršovských koláčků, spojená s ochutnávkou. Nebude chybět divadelní představení O Chudé děvečce maršovské. To je atraktivní tím, že vznikne přímo na faře pod vedením režiséra Vítězslava Větrovce. Hudbymilovným lidem festivalu pak zahraje brněnské trio Urband. Zbývá dodat, že veškerý program přehlídky, která se koná za podpory obce Horní Maršov a organizována je ve spolupráci se Střediskem ekologické výchovy SEVER,je přístupný zdarma.

Program festu

PROHLÍDKY 14.00 -18.00

Dotek Poznejte historii fary a účel domu Dotek. Prohlídkou provede Hana Kulichová ze Střediska ekologické výchovy SEVER.

Dům Seznamte se s úskalími a radostmi při rekonstrukci barokního objektu. Prohlídkou provede vedoucí stavebních prací Miloš Klimeš.

Dojem Poznejte faru všemi smysly. Prohlídkou provedou maršovští občané.

DIVADLO 19.00

"O chudé děvečce maršovské"

KONCERT 20.00

Brněnské trio Urband

NOČNÍ PŘEKVAPENÍ 21.30